Raziskava

Življenje ob prometnih cestah povečuje tveganje za demenco

M.K.
5. 1. 2017, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljudje, ki živijo v neposredni bližini zelo prometnih cest, so izpostavljeni večjemu tveganju, da zbolijo za demenco, kot tisti, ki prebivajo na večji oddaljenosti od prometnic.

STA
Raziskovalci domnevajo, da so za povečano tveganje za demenco krivi hrup, drobni delci, dušikovi oksidi in delci, ki odpadajo z avtomobilskih pnevmatik.

To je pokazala raziskava skupine kanadskih znanstvenikov, ki so objavili svoje izsledke v strokovni zdravstveni reviji The Lancet.

Znanstveniki so ugotovili, da je pri osebah, ki so prebivale na območju do 50 metrov oddaljenosti od cest z intenzivnim prometom, kar sedem odstotkov večja verjetnost, da bodo zbolele za demenco, v primerjavi z osebami, ki so živele 300 in več metrov oddaljene od takšnih prometnic.

"Drobni delci, v onesnaženem zraku, lahko vstopijo v krvni obtok in izzovejo vnetja, ki so povezana obolenji srca in ožilja ter morda tudi drugih bolezni, kot je denimo sladkorna bolezen. Ta študija je pokazala, da lahko preko krvnega obtoka pridejo tudi v možgane in povzročijo nevrološke probleme," je povedal Ray Copes, strokovnjak javne službe kanadske države Ontario za bolezni, ki so povezane z delom in onesnaženjem. Copes je raziskavo opravil s skupino kolegov s kanadskega inštituta za klinične raziskave.

Profimedia
Demenco povzročajo bolezni možganov, najpogosteje Alzheimerjeva bolezen, zaradi katere prihaja do pospešenega odmiranja možganskih celic.

Demenco povzročajo bolezni možganov, najpogosteje Alzheimerjeva bolezen, zaradi katere prihaja do odmiranja možganskih celic, kar privede do zmanjšanja in odpovedi funkcij spomina, vedenja, orientacije v prostoru, pa tudi sposobnosti opravljanja vsakdanjih opravil.

Po ocenah svetovne zdravstvene organizacije je leta 2015 za težavami demence trpelo 47,5 milijona ljudi, njihovo število pa se iz leta v leto povečuje, skladno s daljšanjem življenjske dobe in staranjem prebivalstva. To je glavni razlog, da ljudje postajajo nesposobni za samostojno življenje, v nekaterih državah pa celo presega srčno kap, kot najpogostejši vzrok smrti.

Kanadski znanstveniki so preučili podatke več kot 6,5 milijona prebivalcev Ontaria v starosti od 25 do 85 let in ugotovili, da je bilo v obdobju od 2001 do 2012 ugotovljeno 243.611 primerov demence. Te podatke so nato vstavili v zemljevid oddaljenosti prebivališč teh oseb od glavnih prometnic.

Analize kažejo, da bi 7 do 11 odstotkov primerov demence pri osebah, ki so prebivale v oddaljenosti do 50 metrov od cest, lahko povzročil promet.

Povečano tveganje za demenco je padlo pod štiri odstotke pri osebah, ki so prebivale v oddaljenosti 50 do 100 metrov od intenzivnega prometa in na dva odstotka pri tistih, ki so živeli v oddaljenosti od 101 do 200 metrov. V oddaljenosti večji od 200 metrov pa je večje tveganje izginilo.

Znanstveniki so preučili tudi povezavo med mestom prebivanja v bližini cest z gostejšim prometom in Parkinsonovo boleznijo in multiplo sklerozo, dvema drugima relativno pogostima nevrološkima boleznima, vendar ugotovitve niso pokazale na povečano tveganje za te bolezni.

Pridobljeni podatki bi po mnenju znanstvenikov lahko pomagali urbanistom in mestnim oblastem pri načrtovanju razvoja mest, glede na to, da urbana območja postajajo vse gosteje naseljena.

Zanimive in provokativne ugotovitve

Raziskava se je usmerila predvsem na to, kje živijo ljudje, ki zbolijo za demenco, zato ne more dokazati, da so prometne ceste povzročitelj bolezni. "Nedvomno pa je življenje v razmerah močnejšega onesnaženja zraka zelo neugodno in težko bi domnevali, da je dobro za kogarkoli," je za BBC povedal profesor TomDening, direktor centra za demenco pri univerzi v Nottinghamu. 

"Najboljši nasvet za zmanjšanje tveganja za demenco je, da počnemo stvari, za katere vemo, da so zdrave za naše telo – prenehamo kaditi, poskrbimo za telesno vadbo in gibanje ter zdravo prehrano," je še dodal.