Počitek

Spalna terapija - Popravite svoj ritem spanja

R.V.
24. 12. 2017, 17.09
Deli članek:

Znanstveniki se radi ukvarjajo s problematiko spanja. Tako so nekoč dognali, da je optimalna dolžina človekovega spanja osem ur. Toda to seveda ne drži nujno.

Dreamstime
Ključnega pomena je, da se vsak večer odpravite spat ob isti uri.

Vsakdo že po sebi in svojih bližnjih ve, da nekdo potrebuje več in nekdo manj spanca. S tem se strinjajo tudi kronobiologi, kot se strokovno imenujejo znanstveniki, ki preučujejo ritme in cikle v človekovem življenju. Njihovo temeljno spoznanje se namreč glasi, da je potreba po količini spanca popolnoma individualna zadeva in da je genetsko pogojena. Najpomembnejši dejavniki, ki neugodno vplivajo na spanje, bodisi ga prekinjajo ali onemogočajo bodisi povzročajo njegovo površnost, so naslednji: dieta (pri izgubljanju telesne teže je izguba spanca precej običajna), uživanje kave po 18. uri, alkohol (ki pogosto povzroča bujenje ponoči), premalo gibanja, previsoka ali prenizka temperatura v spalnici (čez 23 ali pa pod 15 stopinjami Celzija), razne oblike stresa.

Novorojenček spi povprečno do osemnajst ur na dan, devetletni otrok do deset ur, mlajši odrasel človek okoli sedem ur in pol.

SVETUJEMO

Vsak večer se na počitek odpravite ob istem času, po možnosti tudi ob koncu tedna, vstanite ob istem času, tudi če ste legli pozneje. Ne dremljite čez dan, če imate težave s spancem, in ne spite ob glasbi ali prižgani luči. To sta namreč vplivna zunanja dejavnika, ki onemogočata globok sen. Pred nočnim počitkom pojejte medenjak ali kak drug grižljaj, ki je bogat z ogljikovimi hidrati.

RECEPT ZA NOČNE PTICE

Če ste po naravi nočna ptica, spadate najverjetneje med tiste ljudi, ki jim temperatura pade nekoliko kasneje. To je tudi razlog, da ste zjutraj precej zmedeni, medtem ko ste bili noč pred tem še zelo pozno bistri kot le kaj. Kaj storiti? Tako imenovana časovna terapija temelji na teoriji, da človek lahko vpliva na svoj notranji ritem spanja, če ga spreminja po malem. Za to metodo potrebujemo nekaj odločnosti in kak teden dopusta, saj v tem času ne bomo delovali povsem običajno. Čas odhoda v posteljo vsak večer premaknemo eno uro nazaj. Tega sistema se je treba držati teden dni, torej do tedaj, ko dosežemo predvideni oziroma zaželeni primerni čas za odhod k počitku (na primer med 22. in 23. uro). Trik te metode se skriva v tem, da ne smemo spati običajnih šest, sedem ali osem ur, temveč da vedno vstanemo ob isti uri.

Dreamstime
Za časovno terapijo si vzemite teden dni dopusta, saj ga boste zaradi sprememb potrebovali.

ZDRAVILO ZA »PREZGODNJE«

Precej si lahko pomagajo tisti, ki hodijo spat zgodaj, s kurami. Ti spadajo med ljudi, ki se jim telesna temperatura zniža že v prvih večernih urah, zato ležejo zgodaj in se zgodaj tudi zbudijo. Terapija je zelo preprosta: pripravite se do tega, da teden dni hodite spat vsak dan po petnajst minut kasneje.