Znanilci zime

Začimbe, ki dišijo po praznikih in dobrotah

Zoran Franc
24. 12. 2017, 12.04
Deli članek:

Če obožujete pomlad zaradi vonja tulipanov, narcis in jagod, ki nam med prvimi ponudijo svoje sadeže, poletje zaradi češenj in sladoleda, jesen zaradi gob in kostanjev, potem zimo obožujete zaradi ostrega zraka in toplih vonjev cimeta, janeža in pomaranč.

Profimedia
Nageljnove žbice, nabodene v čebulo, bodo izpopolnile okus riža, mesnih jedi pa tudi omak.

Sploh december, mesec okraskov, daril, veselja in obloženih miz, je tisti, ki nam že poleti rad ponagaja v mislih in povzroči ščemenje v trebuhu. Praznične jedi so dišeče, polne omamnih začimb, ki v nas prebudijo številne lepe občutke. Seveda pa začimbe blagodejno delujejo tudi na naše počutje in med pregreho poskrbijo za pospešeno in urejeno prebavo.

2 stroka

omamno dišeče burbonske vanilje, ki velja za najboljšo, staneta do 10 evrov.

CIMET

Si lahko predstavljate zimo brez omamnega vonja po cimetu? Težko in prav je tako. Cimet je namreč odlična izbira v zimskem času, saj velja za naravni antibiotik. Poskrbi tudi za občutek toplote v telesu, saj pospešuje cirkulacijo in prebavo. Koristi predvsem ob uživanju težke in mastne hrane, pa tudi v času, ko se vas loteva prehlad ali kakšna druga trebušna slabost. Učinkovito pomirja drisko, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Privoščite si ga lahko skoraj povsod. Odličen je v jutranji kavi ali vroči čokoladi, dodajte ga sadnemu smutiju ali h kosmičem, v kuhanem vinu pa je vsekakor nepogrešljiv. Cimet je nadvse koristen tudi v času prehladnih obolenj, saj zmanjšuje sluzenje, obenem pa je tudi odlično preventivno sredstvo proti nahodu.

NAGELJNOVE ŽBICE

Še ena omamno dišeča začimbnica, brez katere si ne moremo predstavljati zimskih dni in ki blagodejno deluje tudi na naše počutje. Načeloma jih uporabljamo predvsem za pripravo sladkih jedi. Odlično izpopolnijo okus kompotom, sokovom, čajem, sadnim sladicam in drobnemu pecivu. Nikakor ne gre brez njih tudi pri pripravi kuhanega vina. Mnogi jih radi uporabijo tudi pri pripravi riža, bulgurja in prosa, v majhnih količinah pa so žbice odlične tudi za začinjanje divjačinskega mesa. Pospešujejo prebavo, spodbujajo tudi krvni obtok in zavirajo različna vnetja, zato so prva pomoč ob aftah in zobobolih.

Profimedia
Kuhano vino si težko predstavljamo brez cimeta in nageljnovih žbic.

VANILJA

Naj njen vonj nikar ne manjka v vašem domu, saj z vdihovanjem ublažimo glavobol, eterično olje pa deluje antiseptično in odmaši žile. Uporabite jo pri mlečnih jedeh, pecivu, kruhu …

Profimedia
Cimet bo hitro odpravil težave z drisko, napihnjenostjo in vetrovi.

MUŠKATNI OREŠČEK

Čudovita aroma in zdravilni učinki muškatnega oreščka, ki spodbuja izločanje želodčnih sokov in podpira delovanje jeter, sta tehtna razloga, zakaj ne sme manjkati na praznični mizi. Uporabite ga pri jajčnih kremah, mlečnih jedeh in kremnih juhah.

Profimedia
Pričarajte vonj po praznikih in odličen okus vašim jedem.