Veseli december

Naj vam veselja ne pokvari preveč alkohola

Z.F.
23. 12. 2017, 19.45
Deli članek:

Čas okoli novega leta je posejan z dobro voljo, veseljem, radostjo in srečo. Težko se izognemo stojnicam, ki se šibijo pod težo sodčkov s kuhanim vinom, vročo čokolado, punčem in sladko medico. Alkohol pa ima številne negativne vplive, se jih zavedate?

Profimedia
Da se čas veselja in pričakovanja ne sprevrže v nočno moro.

Tudi tisti, ki si med letom le redko privoščijo kozarček vina, v času veselega decembra radi naročijo kozarec kuhanega vina. Žal je tako, da nekateri prenesejo več alkohola, drugi manj. Pretiravanje seveda v nobenem primeru ni smiselno in ima lahko strahotne posledice. Koncentracija alkohola v telesu je odvisna od različnih dejavnikov, zagotovo pa bo ta nižja ob ustrezni prehrani in primernem uživanju tekočine (vode) čez dan.

1 merica alkohola na ljudi vpliva različno, saj je treba upoštevati več dejavnikov. Alkoholu se morajo povsem odpovedati ljudje, ki jemljejo zdravila. Alkohol ni primeren za nosečnice in doječe matere.

KAJ VPLIVA NA KONCENTRACIJO ALKOHOLA

Koncentracija alkohola je lahko visoka še dolgo po tem, ko ste spili zadnji požirek alkoholne pijače. Kako hitro bo alkohol zapustil vaše telo, je odvisno od različnih dejavnikov. Med njimi so število obrokov, ki ste jih pojedli, preden ste se odločili za kozarec alkohola, psihično počutje ter količina zaužitih brezalkoholnih pijač. Zagotovo pa na upadanje koncentracije alkohola v krvi vplivata tudi starost in teža. Če imate nizko težo, bodo že majhne količine alkohola povzročile občutne učinke. Starejši boste, hitreje bo alkohol učinkoval, saj telo z leti izgublja kondicijo in se obnavlja počasneje kot v mladosti. Seveda pa lahko na učinek alkohola vplivajo tudi določena zdravila, ki povzročijo, da se razgradnja alkohola upočasni, pri nekaterih bolezenskih stanjih, povezanih z jetri, pa je uživanje alkohola lahko celo smrtno nevarno.

Profimedia
Pijte dovolj vode.

PIJTE VODO

Med uživanjem alkohola vedno pijte tudi vodo. Ta zmanjša koncentracijo alkohola v krvi in prepreči dehidracijo, ki lahko nastane pri prekomernem pitju alkohola. Če je mogoče, upoštevajte pravilo 1:1, torej kozarec alkohola nadomestite s kozarcem vode.

Z GLAVO NA ZABAVO

Alkoholu se je smiselno povsem odpovedati, sicer pa z ustreznim ravnanjem lahko zmanjšamo negativne posledice pitja. Prvo pomembno pravilo je, da alkoholnih pijač ne pijete na prazen želodec, saj bo tako telo hitreje absorbiralo alkohol. Zato pred pitjem alkohola vedno jejte. Preverite tudi odstotek alkohola v določeni pijači, da vas učinek tega ne preseneti. Tretje pravilo pa je, da med uživanjem alkohola pijete dovolj vode.

NE MEŠAJTE

Izogibajte se mešanju alkoholnih pijač, saj boste tako hitreje dosegli nezaželene učinke alkohola. Mešanje kofeina in alkoholnih pijač ni priporočljivo, saj kofein povzroči, da se alkohol počasneje izloča iz telesa, hkrati pa dodatno dehidrirate telo. Tudi mešanje alkohola z energijskimi pijačami ni priporočljivo. Tvegate lahko srčni udar, prav tako se močno zviša raven sladkorja v krvi.