VSESTRANSKO KORISTEN

Ohranja svežino, preprečuje okužbe, čisti madeže

Zoran Franc
15. 10. 2017, 16.00
Deli članek:

Kadar beremo o sladkorju, večinoma beremo o negativnih posledicah, ki jih povzroča. Tokrat vam razkrivamo, kako koristen je sladkor in za kaj ga boste še kako radi uporabili.

Dreamstime
Detergentu dodajte nekaj sladkorja in tako preprosto počistite maščobo.

Seveda bo sladkor ostal še naprej tista bela magija, ki pričara čarobno sladek, bel in puhast božič, ki otrokom riše brke okoli ust, gospodinjam pa bo ob pripravi kulinaričnih specialitet pomagal tudi pri čiščenju in na vrtu.

Dreamstime
Rezanemu cvetju boste z dodatkom sladkorja podaljšali obstojnost.

SVEŽE CVETJE

Če želite šopek, ki ste ga pravkar prinesli iz cvetličarne, ohraniti čim dlje časa svež in lep, dodajte v vodo dve čajni žlici sladkorja in dve žlici kisa. Sladkor bo poskrbel za hranila in močna stebla cvetlic, kis pa bo skrbel, da se ne bodo prehitro razmnožile bakterije, ki povzročajo odmiranje in gnitje.

Dreamstime
Če boste na rano posuli nekaj sladkorja, boste preprečili okužbo in omilili bolečino.

Sladkor je odličen pri pripravi domačih pilingov za telo. Primešajte ga mandljevemu ali olivnemu olju, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja, premešajte, nanesite in masirajte.

PREPREČUJE OKUŽBE

Čeprav se sliši še tako nenavadno, zares drži. Sladkor se je izkazal kot odličen pripomoček pri zdravljenju in celjenju ran, kot tudi pri raznih okužbah. Na rane ali vnete predele nanesite sladkor. Ta bo uničil bakterije, ki preprečujejo njihovo celjenje in vnetja, obenem pa bo poskrbel, da bodo bolečine hitreje izzvenele.

OMILI PEKOČE JEDI

Če se vam je pri pripravi vaše najljubše jedi vsul poper ali čili, ni še nič izgubljenega. Jedi boste ostrino odvzeli že, če boste dolili nekaj vode, če pa se bojite, da s tem tvegate tudi izgubo arome in okusa, dodajte žličko sladkorja. Sladkor bo, podobno kot mleko, omilil ostrino, a povečal aromo in jed naredil še okusnejšo.

Če želite podaljšati svežino peciva in piškotov, v plastično posodo, ki dobro tesni, dodajte nekaj kock sladkorja. Biskvit bo ostal bolj puhast in omamno dišeč dlje časa.

ČISTI MAŠČOBO

Da, prav ste prebrali. S sladkorjem boste preprosto očistili maščobo iz mastnih pekačev in ponvic ter z rok. Če ste kljub umivanju z milom in detergentom ter vročo vodo še vedno na pekaču opazili mastne madeže, ki nikakor nočejo tudi z rok, preizkusite naslednji trik. Milu ali detergenti dodajte sladkor in drgnite na mestih, kjer se je zadržala maščoba. Izginila bo. Izdelate si lahko tudi negovalni piling za roke. Pomešajte enako količino olivnega olja in sladkorja ter z mešanico zdrgnite dlani. Umijte s toplo vodo. Olivno olje bo poskrbelo, da bodo vaše roke negovane, sladkor pa, da boste odstranili odmrlo kožo in da ta ne bo mastna.