Naravna pomoč

Ingver in bazilika: rešitelja želodca

P.R.
15. 10. 2017, 12.00
Deli članek:

Ker težave z želodcem spadajo k stresu, se veliko ljudi z njimi kar nekako sprijazni. Zahvaljujoč prvi pomoči iz narave pa ni treba, da je tako.

Dreamstime
Ingver velja za eno od najbolj raziskanih začimb.

Ko je z želodcem zelo hudo, nam seveda priskoči na pomoč farmacija. Vendar pa narava ponuja veliko zelo učinkovitih in popolnoma neškodljivih zdravil za želodčne težave. Med učinkovite naravne zdravilce sodita predvsem ingver in bazilika. Prvega si boste najlažje privoščili v obliki čaja, z baziliko pa začinite solate, juhe in druge jedi.

Čudežni ingver

Ste vedeli, da je ingver tako inteligentna začimba, da jo, čeprav je pekoča, lahko uživajo tudi ljudje z rano na želodcu ali dvanajstniku? Ni čudno, da ima ingver v veliko državah celo status zdravila. Gre namreč za eno od najbolj raziskanih začimb, za katero je tudi znanost potrdila, da optimizira delovanje želodca – če imate preveč nemiren želodec (slabost in živčnost v želodcu), ga bo ingver pomiril in spravil v optimalen tek, če pa je vaš želodec preveč ohlapen, bo ingver kot nekakšen želodčni trener poskrbel, da se bodo želodčne mišice optimalno gibale. Številne študije so tudi dokazale, da tako sveži ingver kot tisti v prahu uspešno uničujeta bakterije (vključno z zloglasno H. pylori), ki povzročajo večino želodčnih razjed. Ob želodčnih težavah zato v svoj vsakdan obvezno vključite tri oziroma najmanj eno skodelico ingverjevega čaja. Če uporabljate ingver v prahu, bodite pozorni, da izberete ekološkega, da bo učinek ingverja najboljši.

Dreamstime
Nežna bazilika bo izničila negativne učinke stresa na vaš želodec.

Pomirjujoča bazilika

Če je vaš želodec nemiren od preobilice dela in vsakdanjega stresa, si pomagajte z nežno pomočnico baziliko, ki lajša presnovo maščob, spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomirja razdražen želodec. Tako kot ingver tudi bazilika celi želodčne rane in blaži vnetje, deluje pa tudi razkuževalno, s čimer preprečuje nadaljnje zaplete pri prebavi.

Za skodelico ingverjevega čaja olupimo in narežemo za palec debel kos ingverja. Zavremo vodo, dodamo klinčke, cimet, limono in ingver ter kuhamo 10 minut.