Pametni telefoni

Najboljši »žrebec« iz korejskega »hleva«

Marjan Kodelja
14. 10. 2017, 18.00
Deli članek:

Vanj so vgradili najboljše, kar Samsung ima, razen baterije, katere trajanje lahko opišemo le kot pričakovano.

Profimedia
Pisalo (S-pen) je dodana vrednost, zaradi katere nekateri prisegajo na modele Note 8, a tudi če ga ne potrebujete, nikakor ni odveč.

Večina kritik je na račun visoke cene, saj se ta brez vezav in podobnega začne pri tisočaku.

Minusi

Telefon je velik, za nekatere prevelik; druga ozkogledna (tele) zadnja kamera je povprečna; neposrečeno mesto za tipalo prstnega odtisa. 

Cena je res visoka, vendar nima smisla zgubljati veliko besed. Dokler so kupci, ki jim ni mar in so pripravljeni plačati, bodo izdelovalci svoje »paradne« modele dražili. Ne vemo pa, kje, če sploh, je meja, pri kateri bodo dejali, »kar je preveč, je preveč«, in bomo kupili manj ugleden, cenejši telefon.

Ni prevelik za enoročno uporabo, razen …

Ker je telefon ozek, kljub 6,3-palčnemu zaslonu, uporaba z eno roko ni nemogoča. Razen ene malenkosti. Ker spredaj nima gumba domov, je pa na tistem mestu na dotik ves čas občutljiva površina, prek katere ga lahko zbudimo iz stanja pripravljenosti, je tipalo prstnega odtisa na hrbtišču. Na ne ravno optimalnem mestu, zraven obeh kamer, zaradi česar se teh redno dotikamo z mestnimi prsti. Drugi telefoni s tipalom na zadnji strani imajo tega pod kamero, kar se nam zdi bolj primerno mesto, tako s stališča prej omenjene težave kot ergonomije uporabe.

Ni dvoma, fotografsko v vrhu

Plusi

Lepo oblikovanje, z manj zaobljenima robovoma; visoka zmogljivost; odlična širokokotna zadnja kamera.  

Note je prvi model, ki vključuje dvojno kamero. Odločili so se za eno ozkogledno in drugo širokogledno, obe imata optično stabilizirane leče, kar poleg dvakratne povečave omogoča še kup bolj ali manj zanimivih in uporabnih učinkov. Nista pa enaki, kot bi morda pričakovali. Kamera s širšim vidnim kotom ima boljše tipalo, ločljivosti sta obe dvanajstmilijonski, z večjimi »pikami« na tipalu ter bolj občutljivimi lečami (f/1.7 – druga pa le f/2.4). Zaradi tega zajame več svetlobe in so fotografije, ki jih naredi, kakovostnejše predvsem v slabših svetlobnih razmerah.

Triki za varčevanje

Poleg tega, da je velik, je zaslon ločljivosti QHD, torej enak kot pri obeh modelih Galaxy S8 z začetka leta. Kot kaže, pa uporablja trike, da je poraba energije manjša. Tako ne prikazuje »slike« ves čas v največji možni ločljivosti, v njej uživamo šele, ko se poigramo z nastavitvami telefona. To niti ni tako pomembno, kajti note ima ravno tako zaslon OLED, z dobrimi barvami in razponom ter solidno vidnostjo tudi v sončnih razmerah.