KONEC DLAK

Posebne blazine za hišne ljubljenčke

Zoran Franc
14. 10. 2017, 10.00
Deli članek:

Se tudi vi srečujete s » kosmatim teroriziranjem« doma? Hišnemu ljubljenčku poiščite prostor za igro in počitek ter se tako izognite kosmom dlake na sedežni garnituri ter raztrganim preprogam in copatom.

Dreamstime
Na tkaninah z vzorci bodo dlake vaših hišnih ljubljenčkov manj opazne.

Največja težava, s katero se bori večina lastnikov štirinožnih domačih ljubljenčkov, so dlake po stanovanju in uničevanje pohištva. Izbira pravih materialov in sprotno čiščenje vas lahko rešita tudi teh tegob.

DOLGODLAČNEŽI

Dolgodlake mačke in psi, ki se zadržujejo na preprogi ali sedežni garnituri, ki »lovi« njihovo dlako, potrebujejo posebno nego. Košara, v kateri spijo in počivajo, pa naj bo iz materialov, na katerih ostaja odpadla dlaka, a jih lahko tudi preprosto vzdržujete. Kadar mačke in psi menjajo dlako, jih čim pogosteje krtačite, najbolje vsak dan. Če česanja ne marajo, jim privoščite preprogo za igranje, na kateri naj bodo njihove najljubše igrače; kosmi dlake vas tam ne bodo motili.

Dreamstime
praskalnik

Strokovnjaki so ugotovili, da so otroci manj dovzetni za alergije, če od rojstva bivajo s psom ali mačko; tako pa tudi hitreje razvijejo čut za odgovornost in skrb.

RAZMISLITE O VZORCIH

Svetujemo vam, da razmislite tudi o sintetičnih tkaninah, a če je le mogoče, izberite takšne z vzorci, da bodo dlake na njih precej manj vidne. Izogibajte se materialom, kot so žamet, svila in tvid, saj so za stanovanja, v katerih bivajo hišni ljubljenčki, neprimerni. Žamet bo »polovil« večino dlak, svila bo zaradi svoje lahkosti vašim muckom prav v veselje, površine iz tvida pa si bodo vaši štirinožci rade volje izbrali za počitek. Za izdelavo posebne blazine, namenjene kosmatincu, sta sicer žamet in mikrofibra odlična izbira.

SAMO NJIHOV PROSTOR

Hišnemu ljubljenčku privoščite poseben kotiček v vašem domu. Namenite mu veliko blazino, na kateri bo lahko počival, ali pa hiško z ležiščem in prostorom za igro. Za blazine uporabite stare prevleke za vzglavnike in jih napolnite s kosi starih oblačil ali peno. Gumbnice s šivalnim strojem raje zašijte, sicer bo notranjost blazine odlično mesto za skrivanje in odkrivanje še neraziskanega. Blazine oblecite v prevleke, ki jih lahko operete v pralnem stroju.