UDOBJE

Spalnica naj bo svetišče doma

Z.F.
15. 10. 2017, 14.00
Posodobljeno: 20. 12. 2022, 11.23
Deli članek:

Spalnica predstavlja zasebno sfero doma, kjer vlada prijetno, mirno vzdušje. Da bi se vsak dan zbudili spočiti, v njej uživali, ko počivamo, in jo obenem dobro prostorsko izkoristili tudi za garderobne omare, je pomembno udobje.

Dreamstime
Postelja naj bo osrednji kos pohištva v vaši spalnici.

Udobje ne velja le za posteljo, temveč za celoten prostor – kako ga uporabljamo, kako funkcionalen je in kakšno vzdušje je v njem. V spalnici kraljuje postelja, saj je to največji kos pohištva v njej, vsa preostala oprema pa naj bo njej prilagojena – tako v estetskem kot v funkcionalnem smislu. Običajno v spalnici poleg postelje namestimo nočni omarici in si uredimo garderobno omaro, če pa je prostora dovolj, lahko dodamo tudi komodo, lepotilno mizo, fotelj ali dva in klop na koncu postelje.

Postelja je središče

Da bi ustvarili prijetno in vabljivo vzdušje, sta pomembni podoba prostora in usklajenost tako pohištva kot barv in materialov. V spalnici je postelja tista, ki določa njen slog opremljanja.

Dreamstime

Kakšne barve?

Nevtralne barve, kot so bela, bež, siva, črna, rjavi in vsi zemeljski odtenki, delujejo mirno, elegantno in ustvarjajo prijetno vzdušje. Tudi trendi že nekaj časa narekujejo nevtralne odtenke, ki jih lahko poživi katera od živahnejših barv – turkizna, vijoličasta, petrolejsko modra, ognjeno oranžna. Če je preostala oprema nevtralnih barv, je lahko živahne barve postelja, stena za vzglavjem postelje ali pa mehki dodatki, kot so pregrinjalo, preproga in drugi dekorativni dodatki.

Moderne postelje

Za moderne postelje je značilno poudarjeno vzglavje, ki ni samo okras, ampak je tudi funkcionalno. Ker je nastavljivo, je idealno, če v postelji radi berete ali spite v polsedečem položaju. Nastavite ga lahko na poljuben kot in vaš partner svojega. Širši okvir postelje lahko nadomešča nočni omarici, oblazinjena stena za vzglavjem deluje kot del postelje, moderen videz pa dajejo tudi živahne barve ali materiali, prijetni na dotik, kot je na primer usnje ali različne vrste tkanin.