Bodite drzni

Privoščite si poceni počitnice skozi oči prijaznih domačinov

zf
13. 8. 2017, 18.00
Deli članek:

Pogost razlog, da ljudje ne potujejo toliko, kot bi si želeli, je, ker to veliko stane. Ste tak izgovor v teh tednih pogosto slišali? Pa drži? Nikakor, saj izkušnje popotnikov kažejo, da ni treba biti bogataš, če želiš potovati po svetu.

Profimedia
Popotniki tako doživijo pravi stik s kulturo, domačini in običaji.

DRUGAČNA PERSPEKTIVA
Osebni stik z lokalnim človekom omogoča, da si okolje ogledate z drugačne, nekomercialno turistične perspektive. To je pustolovščina, ki krepi medkulturno razumevanje ter zmanjšuje predsodke in nestrpnost.

Pridružite se skupnosti kavč surferjev in potujte praktično zastonj, seveda ne v prvih razredih in hotelih s petimi zvezdicami, pač pa prenočite po domovih gostoljubnih domačinov, ki vam odstopijo kavč in nudijo izkušnjo, ki je zlepa ne boste pozabili.

Z očmi domačina

Gre za način potovanja, ki vam najbolj približa kulturo izbrane države. Namesto prenočevanja v hotelih, apartmajih, hostlih in bungalovih namreč kavč surferji spijo pri domačinih, ki jih najdejo na internetu. Prenočujejo zastonj, najpogosteje jim gostitelj nameni kavč, sobo ali pa samo tla, kjer si lahko odpočijejo v spalni vreči in odložijo svoje stvari. Nekateri gostitelji ponudijo tudi v uporabo svojo kuhinjo in so na voljo za pogovor oziroma nasvete.

Spletne platforme

Couchsurfing, Hospitality Club, Travel Hospitality in Travel Volunteer je le nekaj priljubljenih kavčsurferskih spletnih platform, na katerih se zbirajo ljubitelji pohajkovanja po svetu. Po nekaterih podatkih naj bi jih bilo že več kot devet milijonov iz več kot 120.000 mest, med njimi tudi ogromno Slovencev, ki na ta način potujejo in tudi sprejemajo goste na svoj kavč.

Varnost

Proces potovanja prek spletnih platform za kavč surfing je preprost. Ko se enkrat včlanite v klub (to storite na spletni strani), si prijatelje lahko izbirate kjerkoli, odvisno od tega, kam vas pelje naslednja pot oziroma ali ste drugim popotnikom pripravljeni ponuditi prenočišče. Če imate svoj cilj že določen, preglejte bazo podatkov, navežite stik in se dogovorite, kdaj bi ga obiskali. Med navedenimi profili članov si izberete najbolj preverjenega in zanesljivega. Varnostno vprašanje je namreč pomembno, zato v potovalnih spletnih klubih zbirajo mnenja uporabnikov, ali je morda kateri prekršil načelo gostoljubnosti in je denimo svojega obiskovalca nadlegoval, bil nesramen ali kakorkoli drugače deloval v nasprotju s pravili.

Super 3

KULTURA
Tak način potovanja in gostitejstva vam bo najbolj približal deželo, ki ste jo obiskali ali pa jo morda želite obiskati. Spoznajte kulturo na nekoliko drugačen, a pristen način!

DOŽIVETJE
Takšno potovanje je vsekakor za marsikoga prav posebno doživetje. Preden pa se odpravite, preverite profil svojega gostitelja. Preglejte tudi komentarje in ocene.

CENA
Navadno so cene takšnih nočitev zelo nizke, pogosto pa jih sploh ni. O plačilu z gostiteljem se dogovorite prej, če ga zahteva in koliko. Prav tako preverite, kaj vse nudi.