RECEPTI

Zacelite opekline z naravnim pršilom

U.D.
13. 8. 2017, 11.30
Deli članek:

V pršilnih stekleničkah dobite veliko izdelkov kozmetičnih znamk, lahko kupite tudi prazne in jih napolnite sami. Pripravite si lahko vse, od pršila, ki celi opekline, do pršila za obraz.

Profimedia
Ne dražite kože s težkimi kremami, olji in maslom, te prihranite raje za zimo. Uporabite osvežujoče pršilo.

Ste si privoščili dan na prostem, zdaj pa je vaša koža opečena? Pripravite si pršilo, ki jo bo ohladilo. Recept je naslednji: zmešajte en deciliter zelenega čaja, en deciliter alojinega soka in pol žličke naravnega eteričnega olja sivke. Nalijte v pršilno stekleničko in dobro pretresite. Že po prvi uporabi bo koža prijetno ohlajena, celjenje pa pospešeno.

Deset listov sveže špinače, pol banane in nekaj kapljic avokadovega olja zmeljite z mešalnikom. Nanesite na obraz, vrat in dekolte ter pustite učinkovati.

Rožna meglica za obraz

Obrazu nič ne prija bolj kot naravna rožna vodica. Ta je v kozmetiki cenjena zaradi protivnetnih sestavin, oži pore, vlaži suho kožo, pomirja, odpravlja mozolje in celo celi poškodbe zaradi pikov žuželk. Kako jo pripravite? Društvo ljubiteljev vrtnic priporoča naslednji postopek: na izliv čajnika nataknite tesno prilagajočo se čisto gumijasto cev, ki jo prek nižje stoječe posode, napolnjene z mrzlo vodo, speljite v steklenico na tleh. Čajnik do polovice natlačite s cvetnimi lističi, prelijte z vodo, pokrijte in pustite, da počasi zavre. Med vrenjem se bo destilirana rožna voda po cevki zbirala v steklenici. Rožno vodo prelijte v pršilno stekleničko in shranite v hladilnik. Kadar vaš obraz potrebuje osvežitev, se z njo popršite.

Zmešajte eno skodelico sladkorja ter enake količine mandljevega, olivnega in kokosovega olja. Dodajte še cimet in vaniljo za aromo ter tri kapljice limone.

Pršilo za sušenje laka

Sveže nalakirani nohti potrebujejo svoj čas, da se posušijo. Odslej ga lahko vsaj prepolovite! Potrebujete le pršilo, ki pospeši sušenje laka za nohte. Dobra novica je, da si ga lahko pripravite sami. Kupite olivno olje v pršilu, s katerim si olajšate predvsem peko, ko je treba namastiti pekače, in z njim popršite konice prstov. Ko bo lak suh, si olje vtrite v dlani in obnohtno kožico. Olje v pršilu skrajša čas sušenja laka vsaj za sedem minut.