Družinski člani

Poskrbite za ljubljenčke tudi na dopustu

Zoran Franc
13. 8. 2017, 09.30
Deli članek:

Mačke in psi so družabna bitja. Radi imajo družbo ljudi. Če lahko za mačke trdimo, da se bodo znašle tudi same, pa bodo psi v skoraj 80 odstotkih situacij potrebovali človeka. Zato, kadar potujete na dopust, ne pozabite nanje in jim na počitnicah privoščite dovolj udobja.

Dreamstime

S psom na dopustu ne boste imeli pretiranih težav, če je lepo vzgojen – vaš zvesti spremljevalec bo, ki bo svoje zaupanje in poslušnost nadgradil z uboganjem ukazov zunaj varnega zavetja doma. Z mačkami je nekoliko drugače, znajo biti samosvoje, in če jim nekaj ne ustreza, to hitro pokažejo. Zato jim nekoliko več pozornosti namenite tudi na dopustu.

Pasja postelja

Če bo kuža bival z vami v sobi ali apartmaju, mora imeti na voljo prostor, kjer se bo lahko naspal in imel dovolj miru. Prostor, ki bo pripadal samo njemu! To so lahko razne posteljice (za majhne pse tudi pokrite posteljice in posteljice iz pene), debelejše odeje, vzmetnice ali, če želite, posebni »kavči«. Določeni hoteli imajo posebne prostore za hišne ljubljenčke, kjer je zanje načeloma lepo poskrbljeno. Preverite, ali obstaja tudi ta možnost.

Iskanje pozornosti

Če svojemu pasjemu prijatelju ne boste posvetili dovolj pozornosti, jo bo začel iskati in zahtevati. Načeloma lajajo, grizejo in žvečijo različne svari. Poskrbite za pravo igračo. Tako se bo vaš pes zamotil in ne bo grizel pohištva, čevljev in drugih neprimernih predmetov. Seveda pa morate stvari, ki bi psa utegnile zanimati, umakniti iz njegovega dosega.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Prava igrača

Bodite pozorni na to, da je igrača primerna velikosti psa. Vaš štirinožni prijatelj bo vesel piskajočih igrač, bombažne vrvi za grizenje (dobra je tudi za čiščenje zob), žoge, obroča iz vrvi, piskajočega frizbija … Vse igrače je treba redno čistiti, saj predvsem tiste iz blaga lahko postanejo množična prebivališča klic, ki psu povzročajo razne okužbe okoli gobca.

Mačkam je pomembno stranišče

Stranišče naj bo na takem mestu, da ima mačka pri opravljanju potrebe mir in da posodice s hrano in vodo niso v bližini. Če ni navajena mačjega stranišča, jo lahko spodbudite tako, da jo vsako jutro, vsak večer in po vsakem obroku postavite vanj.