Mobilna verzija
16:32 20. september 2017

Konec človeštva? Trdoživih počasnikov to ne skrbi

S.R./STA
8 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Če bi Zemljo zadel ogromen asteroid ali bi sevanje ob eksploziji zvezde izsušilo oceane na Zemlji, bi ljudje in večina drugih živih bitij izumrla, ne bi pa izumrli počasniki.

pocasniki, tardigardi

Počasniki bodo ne glede na vse živeli še vsaj deset milijard let. Foto: Profimedia

Ena žival pa bi podobno katastrofo zagotovo preživela in živela še najmanj deset milijard let. To so počasniki, ki veljajo za ene najodpornejših živih bitij, so ugotovili ameriški in angleški znanstveniki.

Približno milimeter veliki počasniki ali tardigardi so mikroskopske, členjene živali z osmimi nogami. Znanih je nekaj več kot 1000 vrst, ki živijo po vsem svetu v najrazličnejših okoljih, od vrhov Himalaje do globokomorskih jarkov.

pocasniki, tardigardi

Poznamo več kot 1000 vrst teh bitij. Foto: Profimedia

Skupina teh živali je znana predvsem po tem, da se lahko povsem izsušijo in preživijo obdobja ekstremnih okoljskih razmer. Predstavniki različnih vrst so dokumentirano preživeli 10 dni vakuuma in nefiltriranega kozmičnega sevanja na zunanjosti vesoljske sonde, temperature med minus 270 in plus 150 stopinjami Celzija, pritisk več kot 5000 atmosfer, hudo sušo ter potopitev v tekoči alkohol. Poleg tega lahko brez hrane in vode preživijo 30 let.

Tardigardi, ki jih zaradi načina premikanja imenujejo tudi medvedki, bi preživeli eksplozijo zvezde supernova, sevanje gama žarkov in trčenje asteroida v Zemljo. Živeli bodo, dokler ne bo ugasnilo sonce, kar je najmanj deset milijard let, so ugotovili znanstveniki z britanskega Oxforda in ameriškega Harvarda.

pocasniki, tardigardi

Preživijo lahko v najrazličnejših okoljih in ... Foto: Profimedia

Tako bodo živeli precej dlje od človeške vrste. "Brez tehnologije, ki nas varuje, smo ljudje zelo občutljiva vrsta. Že majhne spremembe v našem okolju na nas dramatično vplivajo," je dejal soavtor študije, ki je bila objavljena v reviji Scientific Reports, Rafael Alves Batista z Oxforda. "Na Zemlji živi veliko odpornejših vrst. Življenje na tem planetu se bo nadaljevalo še dolgo po našem izumrtju," je dodal.

pocasniki, tardigardi

... v ekstremnih razmerah. Foto: Profimedia

Vaš prispevek