Poletna nadloga

Za spanec brez skrbi in večere, ko ne srbi

zf
25. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V vročih dneh našo slabo voljo še povečajo nadležni komarji, ki nam s svojim brenčanjem kratijo spanec. Pogosto se zaščitimo s sintetičnimi repelenti, ki pa zdravju niso najbolj prijazni.

Profimedia
Poskrbite za miren spanec in kožo brez nadležnega srbenja.

Poiskali smo naravno zaščito, ki zagotovo odganja komarje, obenem pa ne škoduje zdravju. V trgovinah je na voljo precej izdelkov iz naravnih pripravkov, vendar je tudi tukaj izbira vse prej kot preprosta. Najbolje je, če si naravna sredstva izdelate sami oziroma uporabite ekološke izdelke. Odlični naravni repelenti so eterična olja, ki jih uporabljamo za odišavljanje prostorov. V poletnem času v stanovanje vnesite nekaj romantike z izparilniki in svečami.

Profimedia
Z izbranimi eteričnimi olji odženite komarje in odišavite prostor.

Eterična olja za poletje

Uparjalniki so primerni predvsem za zunanjo uporabo, saj vsebujejo različne dišave.

Odlično vzdušje in svež vonj boste ustvarili z vonjem limonske trave, citronele, evkaliptusa, sivke, rožmarina, poprove mete, cedre, bazilike in timijana pa tudi pomaranče. To so vonji, ki v stanovanje vnesejo nekaj svežine, obenem pa več kot odlično odganjajo komarje. Eterična olja lahko med seboj poljubno mešate in tako pripravite mešanico, ki vam je najljubša. Eterična olja lahko zmešate tudi z oljem jojobe ali soje ter tako ustvarite naraven in domač repelent (mešanica naj bo enoodstotna).

Profimedia
Pri nakupu odganjalnikov vedno preverite sestavine.

Uparjalniki in elektronski odganjalniki

1-odstotna mešanica eteričnega olja in jojobinega olja je odličen naravni repelent.

Odlična zaščita so tudi pripomočki, ki jih vključimo v vtičnico ali delujejo na baterije. Priljubljeni so predvsem zvočni odganjalniki, ki naj bi bili tudi najbolj naravna zaščita pred komarji. S krvjo se hranijo le oplojene samice, elektronski pripomoček pa posnema zvoke komarjih samcev, ki se jih samice v tem obdobju izogibajo. Uparjalniki so primerni predvsem za zunanjo uporabo, saj vsebujejo različne dišave. Ob nakupu preverite, ali vsebujejo naravna sredstva.  

Profimedia
Mreža proti komarjem je učinkovita zaščita.

Čez mrežo je ni

Če si želite zares miren in nemoteč spanec, bo mreža proti mrčesu še vedno najboljša, najvarnejša in najzanesljivejša izbira. Pomembno je le, da mrežo pravilno namestite nad posteljo. Zagotovite si gosto mrežo, ki se vpne na okna in vrata. Ta omogoča, da so okna in vrata odprta, žuželke pa kljub luči ne morejo v prostor.

Profimedia
Pomagajo tudi oblačila, ki prekrijejo čim več kože.

Oblačila

Dobra zaščita pred komarji so tudi oblačila. Komarje privlači predvsem črna oziroma temna barva, zato izbirajte predvsem svetla, lahka, a gosto tkana oblačila.