RAZGRETA PLOČEVINA

Ohladite razgret avto v le nekaj sekundah

zf
25. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Visoke poletne temperature vendarle niso vedno dobrodošle. Avtomobili, parkirani na soncu, se v vročih dneh zelo hitro pregrejejo. Sesti v razgret avtomobil ni dobro niti zdravo, kaj šele pametno.

Profimedia
Okna vozila odprite z daljinskim ključem, še preden se usedete v avto.

V 15 minutah se v na soncu parkiranem vozilu temperatura dvigne tudi do 15 stopinj Celzija.

Ne glede na to, ali imate v avtu klimo ali ne, upoštevajte naslednje nasvete in razgret avto ohladite na temperaturo zraka v kratkem času. Tako tudi zmanjšajte tveganje za srčni napad in druge nevarnosti, ki vas lahko doletijo v razgretem avtomobilu.

Spustite okna

OTROCI
Manj kot 15 minut je potrebno, da otroku, ki ga v avtomobilu pustijo nevestni starši, začnejo odpovedovati vitalni organi. Slovenija pri tem ni nobena izjema.

Večina ključev na daljinsko odklepanje ima vgrajeno funkcijo, ki vam omogoča, da lahko z odklepanjem avtomobila spustite tudi okna. To naredite že v času, ko prihajate k avtomobilu. Če nimate avtomobila na daljinsko odklepanje, spustite okno na sovoznikovi strani. Na voznikovi strani z odpiranjem in zapiranjem vrat ustvarite prepih. Tako boste hitro razkadili vročino.

Zavarujte vetrobransko steklo

Omislite si zaščito za vetrobransko steklo ter omilite vročino v kabini.

Da bo armaturna plošča čim bolj hladna, vam priporočamo nakup zaščitnega panela. Na voljo so v bolje založenih trgovinah pa tudi pa bencinskih servisih. Poleg armaturne plošče bo ostal hladen tudi volan, vaš in sovoznikov sedež, pa tudi menjalnik. Če ne želite zapravljati za zaščito z aluminijem, si lahko pomagate s kartonom ali svetlo rjuho, s katero boste prekrili vetrobransko steklo.

Profimedia
Temperatura se na vročem soncu v zaprtem avtomobilu ekstremno hitro dviga.

Zavrtite volan

Profimedia
Ko vozilo parkirate, volan obrnite za 180 stopinj.

Da se ne boste »opekli« na volanu, ko boste sedli v razgret avto, vam svetujemo, da volan, ko parkirate in preden izvlečete ključ, obrnete za 180 stopinj. Tako bo prijemalni del ostal hladen, saj se bo pregrel spodnji del, ki se ga boste med vožnjo dotikali le redko.

Zaščitite menjalnik

Treba bo rešiti še težavo s pregretim menjalnikom. Preprost in najcenejši trik, s katerim boste zaščitili menjalnik, je kapa s ščitnikom, ki v poletnih mesecih pride še kako prav. Poveznite jo čez menjalnik, tako se ne bo mogel pregreti.