Noge

Ali lahko krčne žile povzročijo krvni strdek?

ud
25. 6. 2017, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na srečo ti dve težavi nista najtesneje povezani.

Profimedia
Pri približno tretjini zdravljenih ljudi se v petih letih po posegu krčne žile pojavijo na drugi nogi.

Venska tromboza na nogah najpogosteje nastane zaradi daljše negibnosti oziroma po večjih kirurških posegih, na primer pri operaciji kolka ali kolena. Verjetneje jo bomo doživeli še, če smo stari ali k njej genetsko nagnjeni. Se pa zgodi, da se žila zamaši tudi zaradi oslabljenih zaklopk, zato je preprečevanje in zdravljenje krčnih žil toliko potrebnejše.

Sami lahko zoper krčne žile storimo zelo veliko. Lotimo se vzdržljivostnih vrst športa, kot so hoja, kolesarjenje, plavanje, tek, nasprotno pa tenis in skvoš zaradi hitrih gibov vene obremenjujeta. Če med delom veliko stojimo in sedimo, se vmes večkrat sprehodimo. Večje breme morajo nositi noge, bolj so obremenjene. Začnimo zdravo hujšati in se veselimo vsakega izgubljenega kilograma. Jejmo zdravo in veliko popijmo, s čimer bomo preprečili tudi zaprtost, ki naj bi, po zadnjih raziskavah, tudi pripomogla k nastanku bolezni. Izogibajmo se alkoholu in cigaretam.

Odpovejmo se visokim petam in vzljubimo udobne čevlje z ortopedskimi vložki. Dnevni osvežujoči polivi z vodo od gležnjev proti kolenom krepijo vene in pomagajo tudi pri oteklih in bolečih nogah. Hladno-toplo prhanje naj se vedno zaključi s hladno vodo. Tudi Kneippova kopel je dobra za vene. Pozabimo pa raje na savnanje in namensko sončenje.

Nekdaj je bila na voljo zgolj kirurška odstranitev vene in skleroterapija z injekcijami, danes pa poznamo že manj agresivne metode oziroma znotrajžilne postopke, kot so laserska zapora obolele vene, uporaba posebnega lepila in sklerozacija s peno. Takoj po opravljenem posegu lahko nadaljujemo vsakodnevne aktivnosti, vendar pa je treba poudariti, da nekatere metode za večje krčne žile niso najprimernejše.