Nukemap

Kaj bi se zgodilo, če bi jedrska bomba padla na vaše mesto?

S.R.
24. 12. 2016, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Donald Trump je z zadnjimi provokativnimi izjavami v zvezi z jedrskim orožjem vzbudil bojazen, da se pripravlja nova globalna oboroževalna tekma. Zdaj lahko s spletnim orodjem Nukemap preverite, kaj bi se zgodilo, če bi jedrska bomba padla na vaše mesto.

Profimedia

Spletno orodje Nukemap preplašenim civilistom omogoča, da se s hipotetično jedrsko bombo v roki postavijo nad katero koli mesto, kraj ali vas ter preverijo, kakšno bi bilo potencialno opustošenje.

Za oceno škode uporablja natančne podatke o preteklem in obstoječem jedrskem orožju, vključno z 20 kilotonskim »Debeluhom«, ki je leta 1945 zdesetkal Nagasaki, 800 kilotonsko bombo »Topol SS-25«, s katero trenutno razpolagajo Rusi, ter najmočnejšo jedrsko bombo, ki so jo kadar koli preskusili na tem planetu, rusko kar 50 megatonsko »Carsko bombo«, ki so jo leta 1961 detonirali na otoku Nova Zemlja v Arktičnem oceanu.

Nukemap
Če gre verjeti orodju Nukemap, bi ob eksploziji »Carske bombe,« če bi padla na Ljubljano, umrlo dobrih 400.000 ljudi, še 220.000 pa bi jih bilo ranjenih.

Od leta 1945, ko so Združene države detonirale svojo prvo jedrsko bombo, do leta 1996, ko je bila podpisana pogodba o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, je bilo izvedenih več kot 2.000 jedrskih poskusov. Pogodbo je na sedežu Združenih narodov v New Yorku podpisalo 183 držav, vendar tehnično nikoli ni začela veljati, saj osem držav, in sicer Kitajska, Združene države, Egipt, Iran, Izrael, Indija, Severna Koreja in Pakistan, tega sporazuma kljub podpisu ni ratificiralo.