Morda niste vedeli

Zakaj se v tiskalniku zatika papir?

Marjan Kodelja
24. 12. 2016, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tiskalniki so postali poceni, predvsem tisti za domačo uporabo, zato ne moremo pričakovati, da bi bil mehanizem za podajanje papirja narejen robustno.

Profimedia
Tiskalniki so nujno zlo in občasno povzročajo sive lase.

S tem se hočeš nočeš moramo sprijazniti. Kovinski mehanizmi podajanja so pač predragi za poceni tiskalnike. Zamenjali so jih plastični, ki so vse manj robustni. Zaradi tega se papir pogosto zatika, kar pa je lahko tudi posledica umazanije v tiskalniku.

Vzrok zatikanja je lahko tudi umazanija v tiskalniku, zato ga je treba redno čistiti.

Ob dodajanju papirja v predal ali podajalec papirja moramo biti natančni. Sveženj papirja mora biti popolnoma raven, ne zmečkan ali z zavihanimi robovi. Preden ga vstavimo v tiskalnik, vanj s strani nežno pihnemo, da preprečimo zlepljenje listov med seboj. Če tiskalnik sočasno potegne dva ali celo več listov, je možnost, da se bodo zataknili, večja. Predala s papirjem ne zapirajmo sunkovito, saj je, verjeli ali ne, tudi to lahko vzrok za zatikanje papirja.

Pomembna je tudi pravilna nastavitev omejevalnikov širine papirja. Tudi ti so postali plastični in vse težje jih je natančno namestiti. Namesto nežnega potiskanja, ob katerem bi se premaknili za milimeter ali dva, moramo biti grobi, in ko se premaknejo, kar skočijo v smer potiskanja. Pravilo je, da mora biti omejevalnik čim bližje listu, vendar se ga ta z robom ne sme dotikati.