Očarajte

Božični pogrinjki za praznično mizo

pr
24. 12. 2016, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najlepši čas v letu prinaša kup drobnih trenutkov, tudi za polno mizo prazničnih dobrot. Z malo domišljije lahko zgolj s prtički pričarate nepozabno dekoracijo, ki bo navdušila vaše goste.

Profimedia
Preprosta dekoracija, velik učinek: pribor povežite z okrasnim trakom.

Otroke boste očarali s pogrinjki v obliki novoletnih smrečic, še bolj pa zagotovo s škorenjcem božičkovega palčka. Če prisegate na eleganco, pa ne morete zgrešiti s pogrinjkom v obliki lilije.

Smrečica

Novoletna smrečica bo zasijala za vsakega gosta.

Prtiček prepognite na polovico in ga z odprtimi konci obrnite navzgor. Zatem prvi zavihek prepognite proti spodnjemu koncu, naslednji zavihek pa prepognite čez prvega, pri čemer naj se med zavihkoma vidi plasti prtička, kot prikazuje slika. Na enak način zapognite še ostale konce.

Zatem vse konce na desni strani zapognite pod prtiček, postopek ponovite na levi strani.

Še zadnji korak: vsako plast zapognite pod prtiček, začenši na vrhu. Ko je vsaka plast zapognjena, med spodnji dve gubi zataknite cimetovo palčko, vrh smrečice pa okrasite z novoletno bunkico.

Škorenjček

Otroci za vašo mizo se bodo razveselili škorenjca.

Potrebovali boste večji prtiček. Najprej ga razprite v pravokotnik, ki ga nato po dolžini prepognite na polovico. Konce zapognite proti sredini, kot da bi delali papirnato letalo. Že prepognjene konce še enkrat zapognite proti sredini. Vse skupaj prepognite na polovico, da dobite nekakšen tulec. En zavihek razprite navzgor. Zadnji konec zapognite naprej in ga zataknite za gubo. Zapognite navzdol, da dobite manšeto, en konec pa rahlo povlecite, da dobite jezik škornja.

Praznična lilija

Z malo spretnosti boste navdušili z elegantno lilijo.

Prtiček po dolžini prepognite na polovico, pri čemer pustite prepognjen konec spodaj. Zgornji desni kot zapognite do sredine in enako storite na levi strani. Spodnji desni kot zapognite do vrha, in sicer do sredine, prav tako zapognite spodnji levi kot, da bo prtiček tvoril obliko diamanta. Zgornje konce zapognite navzven. Spodnji konec prtička potegnite skozi obroček in prilagodite gube, da bo vse skupaj dobilo obliko lilije.