Sledite mu!

Božiček je že na poti!

S.R./STA
24. 12. 2016, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Božiček je okoli poldneva danes začel svojo pot po svetu, je sporočilo poveljstvo ameriške vojske, pristojno za letalsko varnost nad ZDA in Kanado, Norad, ki mu vsako leto sledi.

Profimedia
V petih urah je razdelil že 1,57 milijarde daril.

Božiček je pot začel na Severnem polu, od koder je krenil proti Japonski, Južni Koreji, Avstraliji in Novi Zelandiji. V petih urah na poti je, kot je pokazal števec Norada, razdelil že 1,57 milijarde daril. Norad je odprl spletno stran v sedmih jezikih, na kateri je mogoče slediti Božičkovi poti (www.noradsanta.org). Na njej je mogoče videti, kje se trenutno nahaja, odprta sta tudi posebna telefonska linija in račun na Twitterju @NoradSanta.

Poveljstvo, katerega glavna naloga je sicer zagotavljanje varnosti v letalskem prometu nad Severno Ameriko, Božičku sledi že od leta 1955, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tega leta je namreč veleblagovnica Sears v časopisu v Koloradu objavila Božičkovo telefonsko številko, a zaradi napake v tisku je bila objavljena telefonska številka Norada.

Dežurni na ta dan, polkovnik Harry Soup je bil nemalo presenečen, ko ga je poklical deček in vprašal, če govori z Božičkom, a je igro sprejel. Svojim možem je dal navodilo, naj klicateljem dajo podatke o tem, kje potuje Božiček, klical pa je celo na lokalni radio in povedal, da je na nebu opazil nenavadno plovilo.