Uničenje

Če bi izbruhnila jedrska vojna, kje bi bilo najbolj varno?

J.P.
16. 12. 2016, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nedavna smrt Fidela Castra nas je opomnila, kako zelo se je svet spremenil od konca hladne vojne.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Verjetno še nismo bili varni, ugotavlja The Guardian. Nedavna raziskava Združenih narodov je pokazala, da se v Evropi, Severni Ameriki in Aziji zadnjih 15 let število umorov vztrajno zmanjšuje. Tudi vojne niso več tako smrtonosne, kot pa so bile v 20. stoletju.

Vedno bolj otipljiva grožnja

Kaj pa jedrsko orožje? Speči velikan se, kot kaže, prebuja. Severna Koreja preizkuša svoje jedrske konice, nazadnje septembra letos. In čeprav je večina članic Združenih narodov naklonjena odpravi jedrskega orožja, smo priča trenju med Natom in Rusijo, vroče je med Indijo in Pakistanom, obstaja pa še vrst jedrskih nočnih mor in geopolitičnih scenarijev, o katerih med hladno vojno ni bilo ne duha ne sluha.

Bivši vodja Pentagona William Perry je letos zatrdil, da jedrsko uničenje danes predstavlja večjo grožnjo kot pa v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Svoje je z izvolitvijo prispeval Donald Trump, ki bo kmalu upravljal s 7.000 jedrskimi konicami.

Psihološki učinek

Jedrskemu orožju ne gre zanikati psihološkega učinka, ki ga ima na ljudi. Zasluge gredo jedrskima gobama, ki sta med 2. svetovno vojno zavladali nad Hirošimo in Nagasakijem. Od takrat ima jedrsko orožje izredno politično moč, obenem pa je ultimativni tabu.

Tega se je dobro zavedala britanska vlada, ko je leta 2002 upravičevala invazijo na Irak. In čeprav je lahko tudi drugo orožje enakovredno uničujoče, takšne teže nima. Dober primer je plin, ki se je po grozotah 1. svetovne vojne znova pojavil v Siriji, a relativno neodmevno. Bi se Barack Obama odzval, kot se je, če bi bilo uporabljeno jedrsko orožje?

Najbolj varni kraji

Pri Guardianu so se simuliranja jedrskega uničenja lotili z računalniškimi modeli, da bi ugotovili, kje bi bilo najbolj smotrno iskati zatočišče. Očiten odgovor je Antarktika, kjer je bil leta 1959 podpisan prvi sporazum o jedrskem orožju in kjer se nahaja velikansko jedrsko zaklonišče, zgrajeno začasa hladne vojen. Druga možnost bi bil zaradi prekomerne sečnje povsem opustošeni Velikonočni otok v Tihem oceanu. Ali pa otoški državi Kiribati in Marshallovi otok, kjer so nekoč testirali, kaj pa drugega, jedrsko orožje.