Zanimivosti

Junaški reševalec rešil žensko

uk
13. 2. 2015, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Archie McCorkell je pristal na naslovnicah britanskih časopisov in tudi tujih medijev, saj je rešil življenje starejši ženski. Precej zaslug za to imajo tudi čistilec oken in gasilci, s skupnimi močmi so namreč uspeli priti do poškodovanke.

Neimenovani čistilec oken je med delom naključno pogledal v sosednjo stavbo na drugi strani ulice in skozi okno zagledal žensko, ki je ležala na tleh. Takoj je poklical reševalce, med katerimi je bil tudi Archie McCorkell (44) iz Paisleyja.

Ker so bila vrata zaklenjena, so gasilci poskušali vlomiti, a z opremo, ki so jo imeli s seboj, ni šlo. Na srečo je Archie opazil malce priprto okno v stanovanju. »Videli smo žensko, ki je ležala na tleh, in bali smo se, da bo vsak trenutek umrla. Opazil sem okno, ki je bilo priprto, in dejal sem gasilcem, da poskusijo razširiti odprtino. Odprtina je bila le kakšnih 20 centimetrov široka in bil sem edini, ki bi lahko prišel skozi. Priznam, da me je bilo strah, da bom obtičal.«

A mu je uspelo. Po prvih informacijah naj bi ženska padla in najverjetneje izgubila zavest. V stanovanju je bilo zelo mrzlo in bila je precej podhlajena. »Gotovo bi umrla, če je ne bi opazil čistilec oken,« je povedal Archie.

Žensko, ki ne želi biti imenovana, so odpeljali v bolnišnico in naj bi bila zdaj v stabilnem stanju. Mediji so prišli tudi do Archijeve žene, ki je povedala, da je Archijevo dejanje samo še en dokaz, kako marljivi so reševalci v Paisleyju. »Trenutno je ogromno negativizma glede zdravstvenih služb v Veliki Britaniji in prav je, da se poudarijo tudi pozitivne stvari,« je dejala Archijeva žena. In ne nazadnje to velja tudi za Slovenijo. Pogosto pozabimo na reševalce, zdravnike in medicinske sestre, ki rešujejo življenja, v nekaterih primerih pri tem tvegajo tudi svoja.