Zanimivosti

Najbolj skrivnostne zgradbe na svetu

uk
13. 2. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če ste se kdaj spraševali, kam gredo vohuni v službo, potem si lahko zdaj ogledate fotografije stavb tajnih služb. Ta središča veljajo za najbolj zastražena in posledično najbolj skrivnostna na svetu.

Wikipedija

Med najbolj skrivnostna vsekakor spada britanski Government Communications Headquarters (GCHQ). Je ena od treh glavnih britanskih organizacij, ki bedijo nad nacionalno varnostjo, tako imenovanimi cyber napadi, mednarodnim terorizmom, kriminalnimi skupinami in širjenjem nuklearnega, biološkega ter kemičnega orožja. Stavba se zaradi svoje oblike imenuje krof.

Wikipedija

Seveda nikakor ne moremo mimo MI5, ki je v središču Londona. MI5 obstaja že več kot sto let. Organizacija MI5 je specializirana za protivohunske dejavnosti in za preprečevanje terorizma.

Wikipedija

CSE (Communications Security Establishment) v Kanadi se nahaja v Ottawi in je ključna protiteroristična organizacija, ki skrbi tudi za varnost spletnih podatkov in nadzira komunikacije.

Wikipedija

CIA skrbi za nacionalno varnost v ZDA, je v Langleyju v Virginii. Glavne naloge CIE so zbiranje informacij o tujih vladah, korporacijah in posameznikih v namene nacionalne varnosti. Poleg tega izvršuje posebne naloge na predsednikov ukaz.

Wikipedija

Ena najmočnejših tajnih služb na svetu je izraelski Mossad. Mossad je odgovoren za protiteroristične akcije in zaščito judovske skupnosti.

Wikipedija

DGSE je francoska tajna služba, ki skrbi za varnost v Franciji. Nastala je leta 1982 in ima po neuradnih podatkih okoli 5000 agentov po vsem svetu.

Wikipedija

BND iz Nemčije zbira tako civilne kot vojaško pomembne informacije, bedi tudi nad širjenjem orožja za množično uničevanje.

Wikipedija

FSB je tajna ruska organizacija in naslednica zloglasnega KGB, njena stavba je v Moskvi in ima uradno dokaj klasične naloge tajnih organizacij.

RAW v Indiji je nastala leta 1968 in glavna naloga organizacije je spremljanje tujih varnostnih agencij ter antiterorizem. Velja za eno najbolj zloglasnih tajnih organizacij na področju Azije – če ne bi bilo Kitajske seveda. MSS skrbi predvsem za iskanje tujih vohunov in sovražnikov države.