Zanimivosti

Cene so simbolične, a ni trgovina za uboge

M. Leskovšek-Svete
8. 10. 2014, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Kočevju je začel delovati Center ponovne uporabe. Gre za prvo socialno podjetje na Kočevskem, ukvarjalo pa se bo s še vedno redko dejavnostjo v Sloveniji.

M. Leskovšek-Svete

Reuse ali ponovna uporaba izdelkov je v prednostnem redu ravnanja z odpadki uvrščena pred recikliranje in je dejavnost, ki se v Sloveniji šele razvija. Center ponovne uporabe v Kočevje je enajsti v mreži tovrstnih centrov v Sloveniji in prvo socialno podjetje na Kočevskem.

»Krožno gospodarstvo je obvezno, a morajo ljudje sami začutiti, da imajo možnost vplivati na zmanjševanje odpadkov in pot ponovne uporabe izdelkov,« pravi o namenu centrov ponovne uporabe nosilka ideje Marinka Vovk. Da bi takšen center deloval tudi v Kočevju, so se začeli pogovarjati že pred dvema letoma.

M. Leskovšek-Svete

»Naša želja je bila, da zagotovimo delovna mesta za težke zaposljive osebe, da zmanjšamo odpadke v občini in s tem tudi stroške, obenem pa tudi, da bi ljudem omogočili poceni nakup še uporabnih izdelkov, ki jih drugi ne potrebujejo več,« pravi o namenu ustanovitve centra v Kočevju kočevska podžupanja Lili Štefanič.

Namen prvega socialnega podjetja na Kočevskem je poleg zagotavljanja dela težje zaposljivim ustvarjanje novih, tržno zanimivih izdelkov, ki so izdelani izključno po principu REUSE, torej brez obremenjevanja okolja in porabe novih surovin. »Ljudje lahko prinesejo vse, kar je še uporabno, pogoj je le, da ni uničeno ali poškodovano,« pravi Vovkova o gospodinjskih aparatih in opremi, elektroniki, oblačilih, tekstilu, obutvi, knjigah, igračah, dekorativnih in darilnih izdelkih in seveda tudi pohištvu, kolesih in podobnem, kar pa je lahko potrebno tudi popravila.

V Centru ponovne uporabe Kočevje, ki ima svoje prostore na Ljubljanski cesti 5 (bivši Gorenje servis), bodo cene izdelkov, pripravljenih za ponovno uporabo, simbolične. Vendar pa to ne pomeni, da izdelki ne bodo kakovostni. »To ni trgovina za uboge. Namenjena je vsem občanom, izdelki pa se bodo prodajali po simboličnih cenah, da bodo dostopni vsem,« pravi Vovkova. Center, ki mu bo tudi Komunala Kočevje prek sistema zbiranja kosovnih odpadkov omogočala oddajo in pripravo izdelkov za ponovno uporabo, bo odprt od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, v njem pa bosta sprva delala dva delavca prek javnih del.

M. Leskovšek-Svete