Slovenija

Računalniška napaka pri lokalnih volitvah

A. K.
8. 10. 2014, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Letošnje lokalne volitve so postregle tudi z nekaterimi presenečenji. Karte v sevniškem občinskem svetu so se namreč glede na neuradne izide lokalnih volitev premešale.

A. K.

Podatki, ki jih je včeraj na svojih spletnih straneh objavila sevniška volilna komisija, so rezultat letošnjih lokalnih volitev delno spremenili. Vzrok za to se skriva v napaki v računalniškem programu, do katere naj bi prišlo v šesti volilni enoti (o težavah na primer poročajo tudi iz hrastniške občine), vplivala pa naj bi na razdelitev mandatov v tistih občinah, kjer nimajo le ene volilne enote.

Največja sprememba v primerjavi s prejšnjimi podatki je tako uspeh liste županskega kandidata Janeza Šerjaka, ki ni uspel postati sevniški župan, mu je pa uspel preboj v sevniški občinski svet, kjer bo imel kar štiri svetnike.

Slovenska ljudska stranka (SLS) jih bo imela še naprej največ, devet, na drugo mesto pa se je uvrstila Slovenska demokratska stranka (SDS), ki jo bo tako kot v prejšnjem mandatu zastopalo šest svetnikov. Preboj v občinski svet je uspel tudi Stranki Mira Cerarja, ki bo imela tri svetnike, enega manj bo imel DeSUS, samo en svetnik pa bo zastopal vrste Socialnih demokratov (SD), ki so imeli v prejšnji sestavi tri svetnike. Med petindvajseterico občinskih svetnikov je v primerjavi s prejšnjo sestavo več kot polovica novih imen.

Kdo bo torej zasedel svetniške klopi v novem mandatu?
Pri SLS (30,30 odstotka) so bili izvoljeni Srečko Ocvirk, Majda Jazbec, Božidar Beci, Božidar Groboljšek, Frančiška Zemljak, Janoš Janc, Vincenc Knez, Janez Kukec, in Danica Kramžar. Barve SDS (19,18 odstotka) bodo zastopali Gregor Korene, Zdenka Dernovšek, Tanja Novšak, Tomaž Lisec, Ivan Orešnik in Irena Dobnik. Na Listi Janeza Šerjaka za občino Sevnica (13,00 odstotkov) so bili poleg Janeza Šerjaka izvoljeni še Vanja Žulič, Natalija Hostnik in Jože Udovč. Stranko Mira Cerarja (10,42 odstotka) bodo zastopali Stane Možič, Danica Božič in Dane Hribar. DeSUS (8,63 odstotka) bo imel dva svetnika, in sicer Franca Pipana ter Vincenca Sitarja. SD (6,22 odstotka) bo v občinskem svetu zastopal le Rado Kostrevc.