Slovenija

112-krat ne: Odbor zavrnil Bratuškovo

STA/J.P.
8. 10. 2014, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odbora za energijo in okolje v Evropskem parlamentu sta negativno ocenila slovensko komisarsko kandidatko za podpredsednico za energetsko unijo Alenko Bratušek. Za je glasovalo 13 članov odborov, proti 112, dva sta bila vzdržana. Sedaj je na potezi slovenska vlada, poudarjajo evropski poslanci.

Arhiv Svet24

Člani odborov so najprej odgovarjali na vprašanje, ali je kandidatka ustrezna za prevzem komisarskega položaja. Če je izid glasovanja o tem vprašanju negativen, potem o drugem vprašanju, ali je resor, ki ji je dodeljen zanjo ustrezen, sploh ne glasujejo.

Evropski socialisti vztrajajo, da Slovenija predlaga žensko.

Sedaj pričakujemo nov predlog slovenske vlade, je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Po njegovem mnenju bi bilo dobro, če bi slovenska vlada vzpostavila stik s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in se dogovorila o resorju. Ne želimo, da bi menjavali preveč resorjev, je še izpostavil.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo zdaj, mora odgovoriti Slovenija, je dejal tudi evropski poslanec iz vrst evropskih socialistov Matthias Groote. Evropski socialisti vztrajajo, da Slovenija predlaga žensko, o imenih pa ni želel ugibati, češ da je to odločitev slovenske vlade.

Veliko stvari je še odprtih, ne samo v primeru slovenske kandidatke, tudi sicer, v naslednjih dneh se bodo še mešale karte, še nekaj dinamike bo tukaj v hiši, pa je komentiral evropski poslanec iz vrst evropskih liberalcev Ivo Vajgl.