Zanimivosti

Svetovno tekmovanje v starodavni igri

CP/KŠ
8. 10. 2014, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred kratkim je v priljubljenem letovišču ob krasnem svetilniku potekalo 15. svetovno tekmovanje v škuljanju, zelo stari igri, ki je v zadnjih letih vedno bolj priljubljena.

CP/AS

CP/AS

Tekmovanje, ki ga je organiziral klub Lanterna, katerega predsednik je Milivoj Pacenti, ima dobrodelno noto, saj so prihodke namenili dobrodelni ustanovi. S to igro se Savudrija vrača v preteklost, v čas, ko so se ljudje zabavali z enostavnimi stvarmi. Svetovno tekmovanje posameznikov, ki se je odvijalo v soboto, je že 15. po vrsti. Trajalo je ves dan, prisotnih pa je bilo 75 tekmovalcev, od tega kar nekaj slovenskih društev (Društvo Škulja-Barje, Društvo Vogrsko in Društvo Lajše …).

Mednarodno tekmovanje v Sloveniji

Športno društvo Škulja-Barje bo 11. oktobra 2014 organiziralo prvo mednarodno tekmovanje v škuljanju v parih in met v tarčo posamezno. Tekmovanje se bo odvijalo v Športnem parku Log.

Organizatorji so nam s ponosom povedali, da je ta starodavna igra spet združila Hrvate, Slovence in Italijane. V času, ko se kriza kaže čisto povsod, se oni kar dobro znajdejo. Ker je igra tako priljubljena, pozitivna in ker združuje staro in mlado, pri njej z veseljem sodelujejo tudi lokalni ribiči, ki odstopijo svežo ribo, lokalni lovci, ki poskrbijo za divjačino, in seveda tudi okoliški vinarji, ki točijo rujno kapljico. Ves izkupiček pa gre v dobrodelne namene. Gospod Pacenti nam je povedal, da zgodovinarji menijo, da je škuljanje starejše od balinanja. To igro namreč lahko igrajo kjerkoli in s čimerkoli. V zadnjih letih so jo standardizirali, vendar ima še zmeraj tradicionalne značilnosti. Pravila igra so tako preprosta, kot so bila nekoč, kar ji daje poseben čar. 

CP/AS

CP/AS

CP/AS

CP/AS

CP/AS

CP/AS

CP/AS