Zanimivosti

Kako zmanjšati stroške ogrevanja

Sašo Avramovič
7. 10. 2014, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ogrevalna sezona se začenja, stroški za ogrevanje pa predstavljajo precej velik finančni zalogaj. Vseeno pa lahko z nasveti, ki vam jih ponujamo, zmanjšate mesečni račun za ogrevanje. Že s primerno toplotno zaščito stavbe lahko zmanjšate toplotne izgube za več kot 30 odstotkov.

Profimedia

Za ogrevanje prostorov v gospodinjstvih porabimo v povprečju kar 63,7 odstotka porabljene energije (18,5 odstotka gre za ogrevanje vode, ostalo je električna energija), zato je smiselno razmišljati o ukrepih za zmanjšanje rabe energije za ogrevanje.

Profimedia
Kot pravi Tomislav Tkalec, vodja programa Energija v društvu Focus, med najpomembnejše dejavnike toplotnih izgub spada toplotna zaščita stavb. Z izolacijskimi materiali in kakovostnimi okni lahko zmanjšamo toplotne izgube za več kot 30 odstotkov. »Temperaturo prostorov je treba prilagoditi glede na rabo prostora, če je to mogoče. Prehodne prostore oziroma prostore, ki so v uporabi le del dneva, sploh ni treba ogrevati oziroma jih ogrevamo bistveno manj kot bivalne. Slednje v zimskem času ogrevamo na temperaturo med 20 in 21 stopinjami Celzija, medtem ko naj bi bila temperatura v spalnicah le med 17 in 18 stopinjami Celzija,« pravi Tkalec. Dejstvo je tudi, da vsaka dodatna stopinja temperature za šest odstotkov dvigne porabo energije.

Temperatura v spalnici naj bi bila v zimskem času med 17 in 18 stopinjami Celzija.

Poglejmo, kako je z radiatorji. Tkalec pojasnjuje, da ti pravilno delujejo le tedaj, ko omogočimo pravilno kroženje zraka v prostoru. Radiatorjev nikoli ne pokrivamo ali tik nad njimi postavljamo polic. S tem namreč preprečimo dvigovanje toplega zraka, kar lahko bistveno zmanjša moč radiatorja. Priporočljivo je namestiti termostatske ventile na radiatorje, s čimer lahko uravnavamo temperaturo v posameznem prostoru in jo priredimo svojim potrebam.

Med največje toplotne izgubarje spadajo okna in vrata. Pred kurilno sezono preverimo tesnenje oken. »Na netesna okna prilepimo samolepilni trak za tesnenje. Boljši so gumijasti kot penasti trakovi, saj so bolj prožni in se s časom manj deformirajo. Tesnila moramo na okna oziroma vrata namestiti po vsej stični površini. V nasprotnem primeru bomo dosegli le to, da bodo puščala na drugih mestih, kot bi sicer.« Tkalec še svetuje, da v mrzlih mesecih ponoči okna po možnosti zastiramo s polkni, roletami ali debelimi zavesami. Zaradi nižjih nočnih temperatur so namreč tedaj izgube toplote največje.

Radiatorji in okna ter vrata

  • Radiatorjev ne pokrivamo ali tik nad njimi postavljamo polic.
  • Priporočljiva je namestitev termostatskih ventilov na radiatorje.
  • Pri daljši odsotnosti radiatorje delno ali povsem zapremo.
  • Pred kurilno sezono preverimo tesnenje oken in vrat.
  • Tesnila moramo na okna ali vrata namestiti po vsej stični površini.
  • Ponoči okna zastiramo s polkni, roletami, debelimi zavesami …