Zanimivosti

Nad Ameriko in Azijo vidna krvava Luna

G.G.
8. 10. 2014, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Opazovalci neba na ameriški celini in v Aziji so danes deležni nebesne poslastice, saj jim popoln Lunin mrk na ogled ponuja tako imenovano krvavo Luno. Mrk se je začel ob 10. uri po srednjeevropskem času, žal pa smo na stari celini tokrat zanj prikrajšani.

Reuters
Med mrkom naš edini naravni satelit popolnoma prekrije Zemljina senca, sončni žarki pa ga tako ne morejo več doseči neposredno. Namesto tega ga osvetli Sončeva svetloba, ki se odbija od Zemljine atmosfere, Luna pa se tako obarva oranžno oz. rdeče.

Mrk se je začel ob 10. uri nad vzhodno obalo ZDA, trajal pa bo vse do sončnega vzhoda. V Hongkongu se je začel malo po poldnevu, popoln pa naj bi bil okoli 12.30, kakršen bo nato še približno uro.

Ob pristaniški promenadi v Hongkongu je tamkajšnji muzej vesolja postavil brezplačne postaje za spremljanje pojava. V modnem okrožju Ropongi v Tokiu pa naj bi vesoljski navdušenci pod krvavo luno izvajali jogo.

Opazovalci neba lahko pojav v živo spremljajo tudi prek robotske teleskopske storitve ameriške vesoljske agencije Nasa Slooh. "Nasini strokovnjaki bodo v noči na 8. oktober vso noč na voljo za vaša vprašanja," so pred pojavom objavili v vesoljski agenciji.

Mrk je drugi od četverice popolnih Luninih mrkov v relativno kratkem časovnem obdobju. Prvo krvavo Luno je bilo mogoče videti 15. aprila letos, prihodnji dve pa bosta 4. aprila in 28. septembra prihodnje leto.