Zanimivosti

Dnevi, posvečeni živalim

Tilen Pajek
7. 10. 2014, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Preteklo soboto smo zaznamovali svetovni dan varstva živali. Po nekaterih podatkih je danes na svetu celo 600 milijonov zapuščenih živali, neuradni podatki pa pravijo, da jih je v Sloveniji zaradi neodgovornega skrbništva letno zavrženih kar 4000. Da je skrb za živali izredno pomembna, so opozorili tudi številni znani Slovenci.

Svetovni dan živali se je začel leta 1931 na shodu ekologov v Firencah z namenom opozoriti na skrb vzbujajoč položaj ogroženih živalskih vrst. Ta datum so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali. Od takrat do danes po vsem svetu ljubitelji živali, razne organizacije in društva ta dan zaznamujejo kot dan varstva živali. Namen tega dne je opozarjanje na varovanje ogroženih vrst živali in na human odnos, saj so tudi živali čuteča bitja.

»Z vsem srcem podpiram ljudi, ki tako srčno skrbijo za te živali. Tudi sama se vedno trudim po najboljših močeh.« Alenka Godec

V želji večjega ozaveščanja so mnoga društva in zavetišča po Sloveniji pripravila živalsko obarvane dneve. Že v petek so v obalnem zavetišču skupaj z lokalnim radiem zaključili 9. veliko zbiralno akcijo hrane za obalno zavetišče. Skupaj z otroki iz OŠ Šmarje in Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan so v sklopu pestre prireditve predali celo tritonezbrane pasje in mačje prehrane. Prireditev, na kateri so otroci obiskali zavetišče in spoznali problematiko zavrženih živali, sta kot velika ljubitelja živali podprla tudi glasbenika Slavko Ivančič in Alenka Godec. Slednja nam je ob tej priložnosti povedala: »Z vsem srcem podpiram ljudi, ki tako srčno skrbijo za te živali. Tudi sama se vedno trudim po najboljših močeh.« Le dan pozneje so svoja vrata odprli tudi v Zavetišču Ljubljana. Vodja Marko Oman je za Svet24 povedal: »Tradicionalni dan smo skušali še posebej popestriti in ga narediti posebnega. Letos smo organizirali pasjo tekmo v rally obedienceu in agilityju. Novost je tudi zelo dobro obiskana otroška delavnica, na kateri so otroci izdelovali igrače za živali, naučili pa smo jih tudi pravilnega pristopa do živali in ne nazadnje tega, kako se vede odgovoren skrbnik živali.« Sicer pa se v Gmajnicah veselijo tudi prihajajočega leta, saj se jim obeta obnova prostorov: »Naše zavetišče postopoma dobiva novo podobo, saj smo porušili nekaj starih objektov. To je prvi korak h gradnji novih zavetiščnih enot. Prvi naj bi bil objekt za pse, nato mačke in na koncu sprejemna ambulanta ter večnamenska dvorana. Prenova bo potekala v fazah, da redno delo in dejavnosti zavetišča ne bodo moteni.«

»Naše zavetišče postopoma dobiva novo podobo, saj smo porušili nekaj starih objektov,« se veselijo v Zavetišču Ljubljana.

S stojnico in nasmejanimi obrazi so ljubitelje živali v Kranju pričakale prostovoljke lokalnega društva za zaščito živali. Organizirale so sedmo akcijo zbiranja starega papirja, s katero bodo skušale zbrati čim več sredstev za oskrbo živali. Predvsem konjem pa oskrbo nudijo v Društvu za zaščito konj Velenje, kjer so na urejenem posestvu obiskovalcem predstavili svoje delo in dejavnosti, ki jih vse leto neutrudno izvajajo. V Orovi vasi so organizirali pravi praznik s številnimi glasbenimi gosti in poučnimi strokovnimi delavnicami. Največji poudarek je bil ravno na varovancih, torej konjih, ki so zaradi različnih (največkrat žalostnih) zgodb končali v njihovi oskrbi. Tokrat so bili torej oni v središču pozornosti, saj so ravno oni največji dokaz in potrditev prostovoljnega dela ter ljubezni do živali, ki jo člani društva s svojim prizadevanjem izkazujejo tem plemenitim žrebcem. 

Sobotni dan pa se je zaključil v središču Ljubljane, kjer so člani Slovenskega veganskega društva, društva Animal Angels in prostovoljci iz Veganske iniciative organizirali shod za dan živali. Mimoidočim so na Prešernovem trgu delili letake in na ogled postavili slike in transparente, ki družbo seznanjajo s pravicami živali. Mi pa smo odgovorni, da bodo te v čim večji meri tudi spoštovane.