Za valentinovo na odru

Uroš Fürst: Nekoč je iz New Yorka izbranki poslal vrtnico

Teja Pelko
14. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uroš Fürst sicer pri ženskah še vedno ne more razumeti nekaterih stvari, zaveda pa se, da tudi njegov spol ni brez napak.

SiTi Teater
Ko je Uroš začel nastopati v predstavi Jamski človek, je bil še neznan igralec.

Ena od stvari, ki jih Uroš Fürst ne razume pri nežnejšem spolu, je količina izgovorjenih besed, predvsem tistih, ki si jih izmenjajo med sabo.

Uroš se želi čim manj razburjati in podlegati stresu, ohranjati in razvijati kvalitetne odnose z ljudmi, ki so mu blizu, ter ustvarjati, kar najboljše zna, in s tem prispevati h kvaliteti slovenske kulturno-umetniške scene.

Igralec sicer ob tem poudarja, da je treba vse te stvari sprejeti, če hočeš sobivati v nekakšnem sožitju. Zaveda pa se, da tudi močnejši spol ni brez napak. »Rekel bi, da na splošno moški veljamo za 'prasce'. S krizo moške identitete in žensko emancipacijo v zadnjem stoletju opravičila za moške vonjave, zvoke, izrazoslovje in obnašanje praktično ni več, nagoni pa so ostali …« je povedal Uroš.

Romantičen odnos se trudi ohranjati z majhnimi pozornostmi, presenečenji in nepretencioznimi dejanji. »Bistveno je, da ne pričakuješ ničesar in daš vse. Težko je predvsem slednje,« je poudaril Uroš. Najbolj romantična stvar, ki jo je naredil za svojo srčno izbranko, je bila, da ji je, ko je študiral v New Yorku, po Interflori v Ljubljano poslal vrtnico. Njega pa so najbolj ganile sodelavke v SiTi Teatru BTC, ko so mu lani za valentinovo izročile veliko rdeče srce, na katerega so zapisale lepe misli in želje.

Marko Delbello Ocepek
Fürst meni, da smo ženske in moški primorani sobivati, se ljubiti in se dopolnjevati, da ohranimo vrsto in delamo svet lepši, drugi za druge.

Za valentinovo na odru

Komedija Jamski človek ironizira odnose med spoloma. Na duhovit in sproščen način jima pomaga razumeti, zakaj prihaja do vsakdanjih konfliktov med njima, in ju pripravi do tega, da se končno nasmejeta tistemu, kar ogroža njuno zvezo.

Praznik ljubezni bo – tako kot že zadnjih 15 let – preživel na odru, česar pa ne obžaluje, prav nasprotno. »V zadnjih 15 letih se je ta praznik pri nas dokončno skomercializiral, tako da mi gre včasih že na bruhanje od vseh srčkov, ki butajo iz izložb, raznoraznih tržnih akcij in s spleta. Vsekakor je prav, da imajo zaljubljenci svoj praznik, a ko zaljubljenost mine in če ostane ljubezen, je priložnost za praznovanje vsak dan,« je prepričan igralec, ki bo na tokratno valentinovo že sedemstotič uprizoril predstavo Jamski človek – z velikim naskokom največkrat odigrano predstavo za odrasle v Sloveniji.

Na ta dosežek je upravičeno zelo ponosen. »Težko je verjeti, kako hitro je minilo 15 let in kako se je zgodilo 700 predstav po eno uro in 20 minut. Če malo preračunamo, sem v zadnjih 15 letih več kot 38 celih dni igral samo Jamskega človeka, ki ga je videlo skoraj 200.000 gledalcev. Vsekakor sem ponosen na ta dosežek,« nam je dejal Fürst, ki pa takšnega uspeha ni pričakoval. Da bo predstava hit, so ga sicer prepričevali že na premieri, a v to še ni verjel. »Naslednjih 17 predstav ni bilo uspešnih, imeli smo po 17, 30 gledalcev, a so islandski producenti, ki so predstavo pripeljali v Evropo, želeli, da vztrajamo. Številke so rasle, in ko smo bili enkrat razprodani, smo bili razprodani naslednjih nekaj let. Preselili smo se v večjo dvorano in bili še naprej razprodani ter iz nekih nepojasnjenih razlogov še razprodamo po eno predstavo na mesec,« je povedal Uroš.

Aljoša Rebolj
S Pandurjevim Faustom bo igralec konec sezone gostoval v Pekingu.

Igralca v tem letu čaka veliko projektov

Konec februarja bo s predstavo Divjak gostoval v Ateljeju 212 v Beogradu, spomladi bo v SiTi Teatru skupaj z Dejanom Batoćaninom režiral predstavo, ki jo še piše Goran Vojnović, čaka pa ga tudi nov študij v matičnem gledališču SNG Drama in gostovanje s Pandurjevim Faustom konec sezone v Pekingu.