Intervju

Klemen in Uroš sta za moške konkurenca

Sonja Javornik
22. 8. 2016, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med ljubitelji domačega stand upa sta Klemen Bučan in Uroš Kuzman že našla precej oboževalcev. Njun humor se razlikuje, ampak odziv je enak – huronski smeh.

Svet24
Ta teden se bosta srečala tudi na največjem prazniku domačih stand up komikov – na festivalu Panč.

Klemna in Uroša smo tokrat zaslišali skupaj, saj večkrat sodelujeta, v kratkem pa se bosta srečala tudi na največjem prazniku domačih stand up komikov – na festivalu Panč.

Kateri svetovni zvezdniki so vas najbolj nasmejali?

Klemen Bučan je že nekaj časa aktiven na domači stand up sceni, sicer pa je opazen tudi kot radijski in televizijski voditelj – vodil je oddajo Bitka parov na Pop TV. 

Klemen: Še vedno se mi zdi legendaren Raw Eddieja Murphyja, prvi stand up, ki sem ga gledal! Tudi Louis C. K. mi je super, pa Sacha Baron Cohen – kako sem se nasmejal pri njegovem zadnjem filmu, pri sceni s sloni … joj … tisti, ki so gledali, bodo vedeli, o čem govorim.

Uroš: Odrasel sem ob gledanju serije Seinfeld, zadnje čase pa najpogosteje pogledam Louisa C. K. in Billa Burra.

Imate raje ameriški ali angleški humor?

Klemen: Včasih ti ustreza kaj bolj lahkotnega na prvo žogo, tukaj je potem ameriški humor, včasih pa kaj bolj »angleškega«.

Uroš: Težko rečem. Všeč mi je dober komik, nacionalnost oziroma tip humorja, v katerega ga želimo popredalčkati, pri tem ne igrata vloge.

Kaj vas je nazadnje nasmejalo?

Klemen: V soboto sem bil na poroki prijateljice, ki se je poročila z Angležem. Njegov govor je bil »top« – evo, tukaj je bil prisoten pristen angleški humor …

Uroš: Protest prebivalcev občine Šmartno proti novi trasi avtoceste do Velenja.

Kdo je Uroš Kuzman?

Uroš Kuzman je v zadnjem času naredil največji preboj na sceni. Doktorja znanosti kot dobrega profesorja poznajo študentje matematike, TV-gledalci ste ga mogoče že ujeli kot logičnega ugankarja v oddaji Ugriznimo znanost na TVS, kot avtor šal pa je bil vpleten v serijo Na žaru: po odlično opravljenem delu na "roastu" Jana Plestenjaka si ga je kot avtorja na svojem "roastu" izrecno zaželel predsednik Borut Pahor, v podobni vlogi pa se je znašel tudi v drugi razžarjeni seriji, "roastu" Perice Jerkovića. 

Kako sodelujete z drugimi domačimi kolegi?

Klemen: Kar dobro. Tudi sam organiziram dogodke, na katere jih vabim, in še nihče me ni zavrnil, tako da domnevam, da se imamo kar radi.

Uroš: Zelo dobro. S skoraj vsemi na sceni sem oddelal vsaj kakšen nastop, zadnje leto pa sem bil vpleten tudi v bolj kompleksne projekte, kot so pisanje šal za oddaje, scenariji, pečenje na žaru. Tudi z mlajšim rodom sem v stiku, predvsem prek nastopov v klubu stand up komedije 10ka v Ljubljani. Skratka, mislim, da sem se lepo integriral in da me je tudi scena sprejela. Pa tudi čuti se, da stand up komike tudi drugi počasi začenjajo jemati resno.

Slovenci nismo ravno poznani po dobrem smislu za humor. Mislite, da je to upravičeno ali nam delajo krivico?

Klemen: Slovenci imamo čisto dober smisel za humor, a smo včasih (prevečkrat) preveč zategnjeni in vse jemljemo preveč osebno, tudi več časa potrebujemo, da se sprostimo, in se hitro zgražamo nad šalami, ki so po našem mnenju prehude. A konec koncev je to le šala, čeprav je res v vsaki nekaj resnice, to pozabljamo …

Uroš: Velika krivica je to! Med Slovenci je zelo veliko ljudi s smislom za humor: Denis Avdić, Đuro, Lucija Ćirović, Ranko Babić, Perica Jerković, Esad Babačić, Jernej Šugman – kadar nastopa v vlogi Vesa ... Če odgovorim malo bolj resno, Slovenci smo zelo odprti za komedijo, vendar – kot vsi narodi – ne vedno in povsod. Razumeti je, da prek spleta v naše domove prihajajo le »highlighti« od drugod, zato se včasih zdi, da je v tujini bolje. Resnica pa je, da imajo tudi v Angliji, Kambodži in na Švedskem duhamorne prireditve in zapete publike, ki jih pač ne vidiš ... Skratka, če daš Slovenca na dober večer v dobro dvorano z dobro publiko in dobrim komikom, se bo smejal. Garantirano!

Ali je morda kakšen tabu, kakšna tema, ki se je pri vicih strogo izogibate?

Klemen: Zadnje čase se izogibam temu, da bi svojih nastopih omenjal moški spolni ud, a tudi če nočem, se ta tema kar sama pojavi … Mogoče bi moral na vrata obesiti znak »POZOR, KU*CI«, da bodo ljudje vedeli, kaj jih čaka. (smeh) Mogoče se izogibam temam, kot so bolezni, ker je zelo občutljiva tema in so ljudje lahko hitro prizadeti, če so sami bolni ali so bolni njihovi bližnji …

Uroš: Moj moto je: »Govori stvari, zaradi katerih te naslednje jutro ne bo sram v predavalnici.« Torej, lotevam se tudi tabu tem, vendar želim pri tem ohraniti malo višjo raven humorja. Pomembno se mi zdi, da ljudje razumejo, da gre za načrtovano hojo po robu, in ne zgolj za priložnostno vulgarnost ali potrebo po izstopanju.

Se vam bolj smejijo ženske ali moški?

Uroš Kuzman pravi, da če se ti vseskozi kaj dogaja, nekako ne najdeš časa za depresijo.

Klemen: To morate pa njih vprašati. Meni se zdi, da se smejijo približno enako, vseeno pa hitreje prebijemo led z ženskami. Moški name včasih gledajo kot na neko konkurenco …

Uroš: Ženske. Mislim, da je to na splošno lažje, saj se one ob prisotnosti moškega s smislom za humor ne počutijo ogrožene. Moški, še posebej tisti, ki radi zabavajo svoje družbe, znajo biti zelo naporni. Po nastopu in med njim. Zanje je to tekma in vstop konkurenta v njegov teritorij. Poleg tega pa so moj paradni konj šale o vzgoji otrok in nežnejšemu spolu bistveno lažje prodam lik zmedenega matematika, ki mu očetovstvo ne gre najbolje od rok. Se pa vedno potrudim, da s kakšno bolj črno šalo nasmejim tudi brkato polovico občinstva.

Kakšen talent še premorete poleg duhovitosti?
Klemen: Znam biti tudi zelo dobro resen, zato mi gre kar dobro tudi na radiu in televiziji, ker kombinacija resnosti in duhovitosti tukaj zelo prav pride. Pa rad imam glasbo, se pravi, da sem kar dober didžej, ampak predvsem v zvrsti, ki mi je všeč; house mi kar gre, pa devetdeseta obvladam.

Uroš: Sem povprečen glasbenik, občasen kantavtor, prostovoljni planinski funkcionar, v prostem času pa tudi doktor matematike.

Kaj vas poleg komedije še razveseljuje v življenju?

Klemen: Veliko stvari. Šport, predvsem skejtanje, rad imam glasbo, naravo, dobro družbo, hrano …
Uroš: Vse razen tehtnice. No, pa seveda otroci, rešeni računi in življenje nasploh. Če se ti vseskozi kaj dogaja, nekako ne najdeš časa za depresijo.

Imate komiki tudi »groupije«?

Klemen: Imamo fane, fanice, nimamo pa (še) kakšnih pretirano obsedenih »groupijev«. Če boste na Panču prišli v zakulisje, bodo tam samo komiki, ki so prišli tja zaradi zastonj hrane.

Uroš: Ker obstaja možnost, da ta intervju berejo vse tri, moja partnerica, mama in tašča, bom to vprašanje pustil neodgovorjeno.