VELIKI PRITISKI

Slovenski voditelj psihično sesut, nato ga je sestavil terapevt

Simona Furlan/Vklop
21. 8. 2016, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gašper Tič ni prvi, ki je občutil posledice tega za majhen medijski prostor, kakršen je slovenski, precej nerazumnega konkurenčnega boja.

Potem ko je nacionalna televizija po dolgoletnem vodenju otroške oddaje Male sive celice odslovila Pavleta Ravnohriba, je mlado TV-občinstvo zdaj ostalo še brez priljubljenega voditelja oddaje Firbcologi Gašperja Tiča.

Razlog naj bi bilo njegovo sodelovanje v razvedrilnem šovu Denisa Avdića na Pop TV Znan obraz ima svoj glas.

Gašper ni prvi, ki je občutil posledice tega za majhen medijski prostor, kakršen je slovenski, precej nerazumnega konkurenčnega boja. Najbrž žal tudi zadnji ne. Prav nič ni vesel, ker se mora posloviti, kar je tudi jasno in javno povedal. Bo pa nacionalka njega in njegovo ustvarjalnost najbrž hitro pogrešala precej bolj kakor on njo.

Igralec Mestnega gledališča ljubljanskega se na srečo ne more pritoževati, da nima dela. V repertoarju njegovega matičnega gledališča je na primer kar 21 predstav, v katerih ima Gašper vsaj manjšo vlogo. Večinoma ta leta 1973 v Kopru rojeni igralec seveda igra velike. Najraje ima »dramedije«, prepletanje smeha in solz. »Pogosto operiram s humorjem, a sem pravzaprav velik melanholik,« pravi igralec, ki je lani dobil nagrado za žlahtnega komedijanta, za koprsko gledališče napisal uradni dramski prvenec Trio, režiral Avdićevo predstavo Moški so z Marsa, ženske so z Venere, posnel tri filme (pred tem pa v dvajsetih letih zgolj dva) ...

Potem se je, proti koncu leta je bilo, seveda malce sesul, pa se spet sestavil – da tu in tam potrebuje tudi terapevta, ga ni sram priznati – in delal naprej. Perfekcionist, ki se počasi uči, da si vsega ni treba tako močno jemati k srcu, kot to navadno počne on.

Zdaj sta med njegovimi največjimi učitelji na tej poti že tudi sinova Gal in Tosja. Prvega vabi likovna umetnost, drugega, jasno, igralstvo. Da si tega želi, govori od svojega tretjega leta, ta odločna želja pa se z leti ne spreminja in ne peša. Gašper in Nataša – nikar ne recite, da »njegova« Nataša, kajti ona je svoja, vas bo popravil Gašper – svojima mladičema dovolita leteti, kamor si želita. Zato ker sta se v letih sobivanja naučila, kako pomembno je, da spoštuješ drug drugega. Da se umakneš, kadar si odveč. In da znaš biti v miru s samim s seboj. »Svet bi bil lepši, če bi se ljudje več ukvarjali s sabo namesto z drugimi,« pravi Gašper, ki pa si tu in tam le vzame pravico do ukvarjanja z drugimi – z njihovim dovoljenjem, seveda – ter jim napiše prigodnico. Z njo je nedavno na primer na poroki presenetil tudi prijatelja Borisa Cavazzo in Ksenijo Benedetti.