Trgovina z orožjem

Ogorčeni, ker plačujejo tanke, ki pobijajo Kurde

G.G.
24. 1. 2018, 08.29
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 08.31
Deli članek:

Nemška vlada bo morala odločiti, ali bo še dobavljala tanke turški vojski.

Profimedia
Turški tanki pred mestom Afrin, ki ga nadzirajo kurdske sile.

Več nemških poslancev je na vlado naslovilo zahtevo, da ustavi prodajo v Nemčiji narejenih tankov Turčiji. Turška vojska namreč s tanki tipa Leopard napada kurdske borce na severozahodu Sirije.

Ko je javnost izvedela za prošnjo Turčije, naj Nemčija dobavi še nove verzije tankov, ki so bolje zaščitine proti eksplozivom, so tako poslanci različnih političnih opcij zahtevali, da nemška vlada ne ustreže željam Ankare.

Poslanec krščanskih demokratov Norbert Röttgen je najbolj odločen. Prepričan je, da je posredovanje Turčije nezakonito in škodljivo v boju zoper največjega sovražnika, zoper teroristično skupino Islamska država, proti kateri so se in se še na prvih frontah borijo prav Kurdi. Opravičila Turkov, da gre za samoobrambo, po njegovih besedah ne gre jemati resno, saj ni bilo nikakršnih napadov Kurdov na turške enote v Siriji.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je v torek dejal, da se bo pogovoril s turški kolegom in od njega zahteval pojasnila glede turške ofenzive na območju mesta Afrin.