Mala dlan

Nedonošenčki potrebujejo pomoč

Oglasno sporočilo
24. 1. 2018, 08.36
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 09.03
Deli članek:

Združeni v veliki akciji »Mala dlan, veliko življenje« zbiramo sredstva za nakup novih inkubatorjev.

Ker nedonošenčki v maternici niso imeli dovolj časa za rast in pripravo na samostojno življenje, se od ostalih novorojenčkov razlikujejo tako po videzu (teža, velikost, zunanji izgled) kot po sposobnostih za življenje. Zato potrebujejo posebno oskrbo s številnimi aparaturami in predvsem z inkubatorjem. Z njimi moramo ravnati nežno in umirjeno, negativne dražljaje iz okolice (hrup, svetloba) pa moramo zmanjšati na minimum s pomočjo inkubatorja.

Glavne težave nedonošenčkov:
• ne morejo uravnavati telesne temperature, zato potrebujejo ogrevano posteljico, najmlajši pa inkubator;
• zaradi nezrelih pljuč imajo lahko t. i. sindrom dihalne stiske in potrebujejo zdravljenje z zdravili in aparaturami, ki jim pomagajo dihati ali jim dovajajo dodatni kisik;
• niso sposobni koordinacije med dihanjem, sesanjem in požiranjem, zato potrebujejo pomoč pri hranjenju;
• imajo oslabljen imunski sistem;
• pogosto bruhajo in imajo lahko težave s prebavljanjem beljakovin.

Glavne težave oskrbe
Tema o nedonošenčkih ni več tabu. Vsako leto je zabeleženih več prezgodnjih rojstev, v Sloveniji preko 1400. Najmanjši borci potrebujejo za preživetje inkubator, ki je le ena (sicer bistvena) od aparatur, ki so potrebne za varno preživetje nedonošenčkov.

Inkubatorjev v Porodnišnici Ljubljana primanjkuje, nedonošenčkov pa je vedno več. Odločili smo se, da stopimo skupaj in pomagamo malčkom zaživeti z nakupom novih. Pomagajte tudi vi!

Pošljite SMS z vsebino DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevajte 1€ ali 5€ ter tako pomagajte pri nakupu novih inkubatorjev.