Sirija

Turška ofenziva na ameriške zaveznike se nadaljuje kljub opozorilom

B.K.
22. 1. 2018, 11.15
Posodobljeno: 22. 1. 2018, 14.46
Deli članek:

Turška ofenziva na severozahodno sirsko mesto Afrin se nadaljuje. V noči na ponedeljek so turška letala na center mesta, ki je sicer pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil (SDF), odvrgla več bomb.

Reuters
Pripadniki uporniške Svobodne sirske vojske sodelujejo s turško vojsko.

Zgodaj zjutraj je turško topništvo začelo z obstreljevanjem več vasi vzhodno od mesta Afrin. Turško obstreljevanje kantona se sicer nadaljuje že 11 dan. V zadnjih treh dneh intenzivnega obstreljevanja je, po navedbah kurdskih medijev, življenje izgubilo vsaj 20 civilistov.

Medtem se je na turško ofenzivo odzval tudi generalštab SDF, ki je ofenzivo označil za okupacijo. V uradnem zapisu so zatrdili, da so sile SDF uspele zaustaviti napredovanje turške vojske in nekaterih uporniških skupin pod njenim vodstvom v kanton Afrin. Ob tem so turške okupatorje obtožili obstreljevanja civilnih tarč.

Po navedbah turške vojske naj bi sicer topništvo in zračne sile v regiji izvedle kar 200 napadov, prav tako naj bi vojaki uspeli zasesti ozemlje v globini 5 kilometrov od sirsko-turške meje.

Kurdski mediji pa poročajo, da so sile SDF uspele uničiti vsaj dva tanka turške vojske. V nedeljo pa so po spletu zaokrožile govorice, da so sile SDF uspele zajeti 8 turških tankov, 25 vojakov in sestrelile en turški helikopter.

Reuters
Mesto Reyhanli na severu Sirije, po turškem bombardiranju.

Diplomatska zmeda

Turška ofenziva ni pogodu Združenim državam Amerike, saj njena vojska s kurdskimi silami sodeluje na terenu v Siriji, v boju proti Islamski državi. SDF so tako, s pomočjo ameriških zračnih sil, uspele osvoboditi Rako, glavno mesto Islamske države v Siriji, osvobodile pa so tudi večji del ozemlja na vzhodnem bregu reke Evfrat.

Združene države Amerike so “zalo zaskrbljene” glede stanja v severozahodni Siriji, je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert. “Turčijo pozivamo, da omeji svoje operacije in njihovo trajanje, ter da se izogne civilnim žrtvam.”

Turčija na očitke odgovarja, da gre za samoobrambno operacijo, s katero želijo iz meje odstraniti “teroristično zalego,” kakor je kurdske in arabske borce v SDF poimenoval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Dodal je, da bodo po napadu na Afrin napadli tudi drugo mesto na severovzhodu Sirije pod nadzorom SDF, Manbij.

Turčija je sicer z napadi proti kurdskim silam na severovzhodu Sirije začela že leta 2016, ko so v operaciji pod imenom Evfratski ščit, zavzeli večji del ozemlja med kantonom Afrin in zahodnim bregom reke Evfrat.

Mednarodna opozorila

Na ofenzivo se je pred dnevi odzvala tudi Rusija, ki je sicer iz območja umaknila svoje vojake, a je Turčijo pozvala, k umiku svojih enot. Svetovalec kurdske administracije v severni Siriji Badran Ciya Kurd pa je za zahodne medije zatrdil, da so jih Rusi obvestili o turški nameri, a so jim dali le dve možnosti: ali zapustijo mesto in ga predajo v roke sirski vojski, ali pa se naj sami spopadejo z njimi.

Prav tako se je na turški vpad na ozemlje Sirije negativno odzval sirski režim, ki je operacijo označil za turško podporo terorizmu. “Turška agresija na sirsko mesto Afrin ne more biti ločena od politik, ki jih zasleduje turški režim že od začetka sirske krize, ki gradijo na podpori terorizma in mnogih terorističnih skupin,” je v odzivu zapisal sirski predsednik Bašar al Asad.

Tudi v Iranu “z zaskrbljenostjo” opazujejo dogajanje na severu Sirije. Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Ghasemi je dejal, da “Iran upa, da se bo operacija nemudoma zaključila in da bo [Turčija] prenehala s poglabljanjem krize na mejnih območjih med Turčijo in Sirijo.”

Reuters
Turški tanki v Siriji.

Turčija z aretacijami nad nasprotnike ofenzive

Turške oblasti so sicer danes aretirale 24 ljudi, ki jih sumijo, da so širili propagando proti turški ofenzivi v Siriji, so poročali lokalni mediji. Turški predsednik je nasprotnike vojaške ofenzive opozoril, da bodo plačali "visoko ceno".

Pridržane osebe sumijo, da so širili propagando v podporo milici sirskih Kurdov YPG, ki je sestavni del SDF.

Trenutno preiskujejo najmanj 57 ljudi, aretacije pa so se zgodile predvsem v Istanbulu in večinsko kurdskem mestu Diyarbakir.