Čustveni nagovor selektorja

"40 let smo bili bratje. Ne zapustimo otrokom le neviht in klanja"

T.L.
22. 1. 2018, 11.10
Posodobljeno: 22. 1. 2018, 12.06
Deli članek:

Izjava srbskega selektorja je izzvala burne odzive.

Profimedia
Jovica Cvetković

Na evropskem prvenstvu v rokometu so kar veliko prahu dvignili selektorji, ki vodijo ekipe iz območja nekdanje Jugoslavije. Spomnite se našega Vujovića, "vratarske intervencije" in njegove kasnejše izjave o sodnikih debilih po tekmi z Nemčijo ter hrvaškega selektorja Lina Červarja in njegovega "objema" beloruskega rokometaša med odločilno akcijo gostujoče ekipe.

Zdaj pa je v središču pozornosti selektor srbske izbrane vrste. "Pričakujem podporo naših bratov Hrvatov", je pred današnjo tekmo med Srbijo in Francijo sporočil srbski selektor Jovica Cvetković. Izjava je v nedeljo odmevala predvsem po državah nekdanje Jugoslavije.

Srbija nima možnosti, da bi se uvrstila v nadaljevanje prvenstva, bi pa s presenečenjem proti Franciji lahko pomagala Hrvaški v borbi za polfinale.

"Vidim, da je moja izjava na vseh straneh izzvala burne odzive, ampak to, kar sem rekel, sem rekel brez trohice obžalovanja. Kar mislim, tudi povem. Živeli smo kot bratje 40 let, naša kri se je mešala, skupaj smo slavili slavo, božič in bajram, bilo nam je lepo. Povedal sem resnico, ki se je ne sme povedati", je po pisanju portala Index.hr pojasnil Cvetković.

Meni, da krvavih dogodkov iz bližnje preteklosti ne smemo pozabito, da pa jih je treba oprostiti v imenu lepše prihodnosti.

"Bomo molčali in pokazali, da smo mrtvi, le da se tega ne zavedamo, in čakamo, da nas pokličejo? Ali bomo otrokom v naslednjih 40 letih zapustili pogrome, nevihte in pokole ali jim bomo pokazali, da obstajamo s tem, da jim bomo dali delček srečnega otroštva, ko še nismo vedeli za razlike med ljudmi? Ali jih bomo pustili v getih malih državic ali jim bomo odprli širino naše preteklosti, ko so nam bile odprte vse poti v svetu? Se bomo zadovoljili s tem, da tako majhni, neumni in slepi predstavljamo WC Europe? Ne, ne bi smeli pozabiti, ampak moramo oprostiti zaradi prihodnosti naših otrok.

Ob koncu je sporočil, da ga politika, ki deli ljudi, ne zanima. "Briga me za 'velikosrbe', 'velikohrvate', 'velikobošnjake' in 'velikoalbance', ki našim in svojim otrokom kopljejo grobove."