ZAKONSKI JAREM

To vas čaka po novem, če se boste poročili!

Boris Blaić/Dolenjski list
24. 1. 2018, 07.00
Deli članek:

Z novim letom so začela veljati določila novega družinskega zakonika, ki urejajo sklepanje zakonskih zvez. Novosti je kar nekaj.

Profimedia

Najočitnejša sprememba se nanaša na navzočnost prič pri sklenitvi zakonske zveze. Če bodoča zakonca to želita, sta lahko priči prisotni, lahko pa se odločita tudi za sklenitev zakonske zveze brez prič. Kot pojasnjuje vodja oddelka za upravne notranje zadeve na UE Novo mesto Mihelca Lakner, je navzočnost prič v preteklosti služila dokazovanju sklenitve zakonske zveze, kar pa v sodobnem času ni več nujno, saj se zakonska zveza dokazuje z izpiskom iz matičnega registra. Ker pa sta priči del tradicionalnega obreda, je ta možnost opcijsko ohranjena.

Profimedia

170 evrov znaša pavšal za sklepanje zakonske zveze zunaj uradnih prostorov.

POOBLAŠČENEC NI VEČ POTREBEN

Naslednja novost je zakonsko pooblastilo za sklepanje zakonske zveze, ki ga je družinski zakonik podelil županom kot osebam, ki uživajo poseben ugled v družbi. Ti za sklepanje zakonske zveze na območju svoje občine in v času svojega mandata ne potrebujejo več pooblastila načelnika upravne enote, saj so pooblaščeni že po zakonu, medtem ko za sklepanje zakonskih zvez zunaj območja svoje občine župani tako pooblastilo še vedno potrebujejo. Sicer pa prisotnost pooblaščenca (oziroma župana), ki da s svojim nagovorom mladoporočencema poročnemu obredu posebno slovesen pridih, niti ni več potrebna. Zakonska zveza se namreč lahko od letos sklene tudi zgolj v prisotnosti matičarja.

Fiktivne poroke pod lupo Ob sumu, da gre za fiktivno poroko, bodo osumljeni podvrženi posebnemu ugotovitvenemu postopku. Gre za dodatno ugotavljanje resničnosti dejstev.

GOLJUFI ŠE BOLJ POD NADZOROM

Kdor pa želi s poroko zgolj pridobiti ustrezen pravni status, na primer državljanstvo ali dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, bo ob sumu, da gre za tako imenovano fiktivno poroko, podvržen posebnemu ugotovitvenemu postopku. »Gre za dodatno ugotavljanje resničnosti dejstev in izpolnjevanja pogojev za veljavno sklenitev zakonske zveze. Vanj se lahko vključi tudi pridobitev podatkov drugih državnih organov, na primer policije. Možno je tudi sočasno ločeno zaslišanje bodočih zakoncev. Možnost vodenja posebnega ugotovitvenega postopka je po zakonu o upravnem postopku v primeru suma fiktivne sklenitve zakonske zveze obstajala že do zdaj, ni pa bila izrecno določena z zakonom,« pravi Laknerjeva.

STROŠKI OSTAJAJO ENAKI

Novi družinski zakonik nekatere postopke poenostavlja, hkrati pa ponuja nekaj novih možnosti.

Če nova zakonodaja postopke na eni strani poenostavlja, pa na drugi omogoča tudi obrede, ki doslej v Sloveniji niso bili predvideni. Družinski zakonik tako prinaša zakonsko podlago za izvedbo ponovitve slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze. Postopek je podoben kot pri poroki, le da se izvaja le vpričo načelnika upravne enote, njegovega pooblaščenca ali župana (matičar ni prisoten). Stroški sklenitve zakonske zveze (upravnega postopka) ostajajo nespremenjeni. Če obred poteka v uradnih prostorih, ki jih določi načelnik upravne enote, je še naprej brezplačen. Če se zakonska zveza na izrecno željo mladoporočencev sklepa zunaj uradnih prostorov, sta bodoča zakonca dolžna poravnati s tem nastale dodatne stroške, določene v pavšalni višini 170 evrov.

PRISOTNOST OBEH JE NUJNA!

In še ena novost, ki je večina bodočih zakoncev ne bo opazila: odpravlja se možnost zastopanja enega od mladoporočencev pri obredu. Po stari zakonodaji je bila sklenitev zakonske zveze po pooblaščencu omejena na posebno utemeljene primere, na primer v primeru sklenitve zakonske zveze v visoki starosti ali pri težki bolezni. »To zdaj ni več možno,« poudarja Laknerjeva.

Profimedia