Vsak ima dobro in slabo plat

Še ljubi bivšega, je priznala. Bivšega, ki je pripadnik Islamske države

R.T.
17. 1. 2018, 15.59
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 16.04
Deli članek:

Bivša žena ameriškega pripadnika Islamske države je priznala, da džihadista še vedno ljubi.

Zajem zaslonske slike
Prepričana je, da je bila prevarana.

Tania Joya se je radikalizirala med odraščanjem v Londonu. Danes živi v Dallasu v Teksasu, ekstremizmu se je odrekla.

Zajem zaslonske slike
Tania v času pred spreobrnitvijo

Bila je ekstremistka

V nedavnem intervjuju je Koran označila za »grozno knjigo«. »Mislim, da jo je napisal človek, ki se je imel za preroka. Imel je 15 let starejšo ženo, ki ga je v to prepričevala,« je dejala in dodala, da ga je najverjetneje mučila epilepsija, ideje pa je kot trgovec zbral z vseh koncev sveta.

Prepričana je, da je bila prevarana – da jo je omejeval islam. »Še kot deklica sem hotela odrasti v dobro angleško žensko, a mi tega ni dovoljevala religija,« je povedala v intervjuju za Dobro jutro Britanija. 33-letnica ne zanika, da je nekoč bila ekstremistka. »Razumem, kako mislijo skrajneži; razumem pa tudi, kako jih deradikalizirati. Lahko jim pomagam,« je poudarila.

Zajem zaslonske slike
John Georgelas - nekoč patriot, danes sovražnik svoje domovine

Še vedno ga ljubi

Intervju pa se je predčasno končal, ko je priznala, da še ljubi v Teksasu rojenega Johna Georgelasa – Američana, ki se je pridružil Islamski državi. »Nisem zaljubljena vanj, ga pa ljubim, ker mi je dal štiri čudovite otroke,« je dejala. »Ljubim ga, kot ljubim ljudi. 10 let je bil moj prijatelj. Vsakdo ima dobro in slabo plat.« Voditelja, ki nista mogla verjeti, kaj slišita, sta intervju kaj hitro prekinila.

Kaj pa Georgelas? Kolikor ve Tania, je še v Siriji.