okuženih 18 dojenčkov

Racije zaradi otroškega mleka v prahu, okuženega s salmonelo

S.R.
17. 1. 2018, 14.19
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 14.25
Deli članek:

Nadaljuje se preiskava afere s salmonelo, s katero je bila okužena začetna formula za dojenčke in zaradi katere je v bolnišnici pristalo 18 otrok.

Reuters
Sedež podjetja Lactalis v mestu Laval.

Francoska policija je danes izvedla hišno preiskavo na sedežu mlečnega velikana Lactalis in v njegovem bližnjem proizvodnem obratu. Spomnimo, v Franciji je zaradi okužbe s salmonelo zbolelo 37 dojenčkov, pri čemer jih je bilo 18 hospitaliziranih. O enem primeru okužbe so poročali v Španiji, en dojenček pa naj bi se okužil tudi v Grčiji, vendar zdravniki tega uradno niso potrdili. Francoska agencija za javno zdravje sicer poroča, da vsi dojenčki dobro okrevajo.

Lactalis, zoper katerega so zaskrbljeni starši, ki trdijo, da so se njihovi otroci s salmonelo okužili z uživanjem njihovih proizvodov, vložili številne tožbe, je 10. decembra sicer odpoklical okoli 7000 ton mleka v prahu.

Reuters
Razvpit proizvodni obrat podjetja v mestu Craon.

Francoski mediji poročajo, da se je policija danes zglasila na sedežu mlečnega giganta v mestu Laval na zahodu Francije. Znova pa so obiskali tudi zloglasni obrat v bližnjem Craonu, ki je domnevno tudi prvotni vir okuženega mleka.

Generalni direktor podjetja Lactalis Emmanuel Besnier je konec tedna sicer izjavil, da so skupno odpoklicali že več kot 12 milijonov škatel otroškega mleka v prahu v 83 državah. V Ljubljanskih mlekarnah, ki so v solastništvu Lactalisa, so dejali, da tega proizvoda ne distribuirajo na slovenski trg, je poročal Radio Slovenija, glavna inšpektorica na upravi za varno hrano Andreja Bizjak pa je za portal MMC pojasnila, »da so bili prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo že decembra, in to dvakrat, opozorjeni, da so slovenski distributerji prejeli določeno pošiljko potencialno nevarne otroške hrane, zato je zadevo prevzel zdravstveni inšpektorat.«