Formula za dojenčke

Začeli s preiskavo zaradi salmonela v adaptiranem mleku

T.L./STA
26. 12. 2017, 15.00
Deli članek:

Lactalis, sicer večinski lastnik Ljubljanskih mlekarn, je 10. decembra odpoklical okoli 7000 ton mleka v prahu, proizvedenega v s salmonelo okuženem proizvodnem obratu v mestu Craon na severozahodu Francije.

Arhiv Svet24
Fotografija je arhivska.

Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo primera salmonele v adaptiranem mleku francoskega mlekarskega giganta Lactalis, poročajo francoski mediji, ki se sklicujejo na sodne vire. Preiskava bo usmerjena v sume nenaklepnega škodovanja zdravju in ogrožanja življenj, pa tudi morebitne goljufije in napak pri odpoklicu izdelkov.

Lactalis je 10. decembra odpoklical okoli 7000 ton mleka v prahu, proizvedenega v s salmonelo okuženem proizvodnem obratu v mestu Craon na severozahodu Francije.

Salmonela je črevesna okužba, za katero so značilni driska, trebušni krči in bruhanje. Okužba s salmonelo je lahko življenjsko ogrožujoča za zelo majhne otroke in starejše, saj pripelje do hude dehidracije.

V Franciji so namreč od avgusta do začetka decembra zabeležili 35 okužb s salmonelo pri otrocih, mlajših od šest let. Kot se je izkazalo, je kar 31 otrok uživalo proizvode iz Lactalisovega proizvodnega obrata v Craonu. Zaradi neobičajno visokega števila okužb so zadevo kot epidemijo začele preiskovati tudi zdravstvene službe.

Ob odpoklicu izdelkov so v Lactalisu zatrdili, da ne vedo, koliko potencialno okuženega mleka v prahu je bilo že porabljenega oz. je še v trgovinah po svetu. Tako so minuli petek odpoklicali še večjo količino svojih proizvodov. Potencialno okuženi Lactalisovi izdelki so bili na prodaj na Kitajskem, v Pakistanu, Bangladešu, Veliki Britaniji in Sudanu.

Ali se je Lactalisovo mleko v prahu morda znašlo tudi na slovenskem trgu, je preverjal tudi slovenski zdravstveni inšpektorat. Na inšpektoratu so 11. decembra pojasnili, da so zasledili informacijo o prisotnosti bakterije salmonela v začetni formuli za dojenčke, ki jo je Francija 4. decembra posredovala v EU-sistem hitrega obveščanja o neposrednem ali posrednem tveganju za zdravje ljudi, ki izhaja iz živil ali krme (RASFF). Sporni izdelki pa so bili tudi po njihovih informacijah distribuirani izključno v države izven EU.

Izmed 35 otrok s salmonelo, ki so jih od avgusta zabeležili v Franciji, jih je 16 potrebovalo zdravljenje v bolnišnici. Oče trimesečnega dojenčka, ki je prav tako jedel Lactalisovo mleko v prahu, ter francoska potrošniška organizacija UFC Que Choisir sta zoper Lactalis že vložila prijavo. 

Vodenje preiskave zoper Lactalis so sicer prevzeli tožilci v Parizu, specializirani za javnozdravstveno področje. 

Lactalis je od leta 2013 tudi večinski lastnik Ljubljanskih mlekarn.