Priznanje

VIDEO: Prva dama Islamske države otroke imela le zato, da bi postali teroristi

R.T.
6. 11. 2017, 10.10
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 10.28
Deli članek:

Ni ga Američana, ki bi v vrstah Islamske države kotiral višje. Rad bi umrl kot mučenik, je dejala. In dodala, da ga pri tem še vedno podpira.

Zajem zaslonske slike
Razdalja je bila dovolj, da je bil urok, ki ga je imel nad njo, premagan.

V Teksasu rojeni John Georgelas, ki danes šteje 33 let, se je že kot najstnik spreobrnil v islam in se 13 let pozneje povzpel visoko po hierarhični lestvici Islamske države. Na poti tja se je v Londonu poročil z muslimanskim dekletom. Rodili so se jima štirje otroci, za katere sta načrtovala, da jih bosta vzgojila v džihadiste.

Leta 2013 so odšli v Sirijo.

Zajem zaslonske slike
John Georgelas - nekoč patriot, danes sovražnik svoje domovine

Iz enega razloga

Ko sta leta 2001 padla dvojčka Svetovnega trgovinskega centra je imela 17 let. Naslednji dan je postala zagreta podpornica džihada – sošolki je namreč dejala, kako grozen se ji je zdel napad. Ona pa ji je odvrnila: »Je bilo res tako grozno?« In jo prepričala.

Danes 33-letna Tania Georgelas se je leto dni pozneje udeležila protesta proti vojni v Iraku. Tam ji je nekdo v roko porinil listič z naslovom za spletno stran, namenjeno spoznavanju drugih muslimanov. Tam je spoznala svojega bodočega moža. Oktobra 2004 sta se poročila v Rochdalu v Angliji.

Četrti otrok je bil na poti, ko sta začela razmišljati, da bi se v Siriji pridružila Islamski državi. Pisalo se je leto 2013. »Otroke sem imela le iz enega razloga, da bi lahko služili Bogu. Kot muslimani, kot mužahedini,« je dejala Tania.

Zajem zaslonske slike
Tania v času pred spreobrnitvijo

Spreobrnitev

Prispeli so istega leta. Nastanili so se v Azazu v zapuščeni vili nekega sirskega generala. A so otroci kaj hitro zboleli, saj ni bilo oken, tekoče vode in hrane. John ji je dovolil, da odide, čeprav se je zavedal, kako Islamska država kaznuje takšno ravnanje. Zatekla se je k njegovima staršema v Teksas, nato pa se od njega ločila. Razdalja je bila dovolj, da je bil urok, ki ga je imel nad njo, premagan.

S pomočjo spletnih zmenkarij je spoznala Craiga in se z njim poročila. Spreobrnila se je v krščanstvo, za bivšega moža pa je dejala, da ga še vedno ljubi in da ga podpira pri iskanju mučeniške smrti. Upa le, da pri tem ne bo umrl še kdo drug.

Dvom

Britanski mediji so pred časom podvomili, da je Tania zares pretrgala vse stike z bivšim možem. Ustvarjalci spodnjega dokumentarca pa pravijo, da znaki džihadističnega pranja možganov (npr. da Šiiti sploh niso zares muslimani in da si sledilci Islamske države želijo le živeti v kalifatu) sicer ostajajo, a da v času, ki so ga preživeli z njo, ni poveličevala nasilja oziroma obžalovala, da se je ločila od moža.

Tania danes z možem in otroki živi v Dallasu.