26-letnik vzel najmanj 26 življenj

VIDEO: Mrtva tudi 14-letna pastorjeva hči in petletnik

T.L.
6. 11. 2017, 09.00
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 10.32
Deli članek:

Po napadu še lov za napadalcem: dva mimoidoča sta se pogumno zapodila za strelcem. Znano je, kdo je storilec zadnjega množičnega strelskega pohoda v Teksasu. Gre za nekdanjega vojaka, ki je bil obsojen zaradi nasilja nad ženo in njunim otrokom.

Profimedia

V ZDA znova žalujejo za žrtvami množičnega strelskega pohoda, ki ga je v nedeljo v cerkvi v mestu Sutherland Spring zagrešil 26-letni nekdanji vojak Devin Patrick Kelley. Kljub (pre)pogostim poročilom o tragičnih dogodkih, v katerih posamezniki s strelnim orožjem sejejo smrt, pa tudi ob tokratni tragediji ni pričakovati, da bi se bili Američani pripravljeni odpovedati orožju. 

Nečasten odpust po napadu na ženo in njunega otroka

V ZDA zaradi strelnega orožja vsako leto umrel več kot 33.000 ljudi, med njimi pa je 22.000 takšnih, ki sodijo tudi sebi. 

In kaj je zaenkrat znanega o napadalcu iz Teksasa? Gre za nekdanjega vojaka, pripadnika letalskih si, ki je od leta 2010 služil v letalski bazi Holloman v Novi Mehiki. Zoper njega so leta 2012 sprožili sodni postopek zaradi napada na ženo in njunega otroka, po dveh letih pa se je postopek zaključil in Kellyja so nečastno odpustili iz vojske.  

Za napadalcem sta se pognala dva pogumna moška

Kelley je živel v mestu San Antonio, ki je približno 50 kilometrov oddaljen od Sutherland Springa. V cerkev je vkorakal oblečen v neprebojni jopič in opremljen z rugerjem AR-556. Po napadu (priče so povedale, da so slišale okoli 20 strelov) je zbežal. Za napadalcem sta se pognala dva moška, eden od njiju je Johnnie Langendorff, kavboj, ki živi blizu cerkve, in je s svojim vozilo zasledoval napadalca na begu.

"Njegov (Kellyjev op.a.) avto je bil parkiran, vrata odprta, motor pa je tekel ... on in sosed na drugi strani ceste sta streljala drug na drugega ...Kelly je nato odvrgel puško, s katero je sejal smrt, in pobegnil z avtom.

Sosed je s svojo puško skočil v avto Langendorffa in sta z veliko hitrostjo (okoli 150 km/h) zasledovala Kellyja in ga skušali ujeti. Kelly je na koncu vendarle izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal s ceste. Sovoznik v avtu zasledovalca je skočil iz vozila, nameril proti Kellyjevem vozilu in mu ukazal, naj vozilo zapusti.

Kellyja so mrtvega našli v avtu, ki se je nahajal 13 kilometrov stran od cerkve. Ni jasno, ali ga je ubil sosed ali pa je storil samomor.

Profimedia
Nove žrtve množičnega strelskega pohoda v ZDA.

Po tragičnem dogodku so ameriški mediji sprva poročali o 27 smrtnih žrtvah, danes pa o najmanj 26 mrtvih. Med žrtvami je pet let star deček in 14-letna hči pastorja cerkve. O motivu napdalca ni še nič znanega, znano pa je, da s cerkvijo ni imel kakršnih koli povezav.