Odstavljeni

Puigdemont in ministri na svobodi

J.P./STA
6. 11. 2017, 07.13
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 09.12
Deli članek:

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont in še štirje ministri njegove vlade bodo lahko na odločitev sodišča o njihovi izročitvi Španiji čakali na prostosti, je ponoči odločil preiskovalni sodnik v Bruslju. Peterica ne bo smela zapustiti Belgije brez privolitve sodišča in se bo morala osebno udeleževati obravnav, je sporočilo tožilstvo.

Reuters
Carles Puigdemont

Puigdemont in še štirje ministri njegove vlade so se belgijskemu pravosodju predali v nedeljo zjutraj, preiskovalni sodnik pa se je moral nato v 24 urah odločiti, ali bodo morali na končno odločitev glede zahteve Španije po njihovi izročitvi na podlagi evropskega pripornega naloga počakati v priporu ali pa na prostosti. Preiskovalni sodnik se je nato odločil za slednjo možnost in ponoči so že odšli na prostost.

Preiskovalni sodnik se je nato odločil za slednjo možnost in ponoči so že odšli na prostost, so pa morali oblastem dati točen naslov, na katerem bodo dosegljivi. Na odločitev preiskovalnega sodnika pritožba ni mogoča.

Puigdemontov odvetnik Paul Bekaert, ki je okoli polnoči zapustil prostore sodišča v Bruslju, odločitve sodnika ni komentiral. Naslednja obravnava na sodišču bo v roku 15 dni.

Puigdemont se je predal skupaj z ministri Antonijem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret na eni od policijskih postaj v Bruslju. V nedeljo popoldne so nato potekala ločena zaslišanja pri preiskovalnem sodniku.

Španija v petek proti njim izdala evropski priporni nalog za peterico zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. V četrtek bi se namreč morali zglasiti pred sodiščem v Madridu, vendar so ostali v Belgiji.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v skladu z evropsko zakonodajo končno odločitev treba sprejeti v 60 dneh oz. v posebnih okoliščinah v 90 dneh. Do izročitve peterice Španiji bi tako lahko trajalo do tri mesece.