Rajski dokumenti

Na rajskem Cipru tudi bivši direktor Dursa Simič

T.L.
6. 11. 2017, 10.23
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 10.42
Deli članek:

Razkrite so tudi podrobnosti poslovanja v davčni oazi davčnega svetovalca in nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča.

arhiv Reporterja
Fotografija je simbolična.

V Rajskih dokumentih ali v približno 13,4 milijona zapisov, ki jih je prečesal Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), so novinarji Dela odkrili poslovne sledi tudi najmanj 76 slovenskih fizičnih in pravnih oseb, poroča STA. Te vodijo na Ciper in Malto, danes piše Delo, ki bo tako kot drugi člani ICIJ objavljalo niz ugotovljenih stvari.

Ko so novinarji Dela kopali po malteškem registru za podatki, ki so jih pridobili v okviru projekta Rajski dokumenti, do katerih je prišel nemški časopis Süddeutsche Zeitung, so se razkrile tudi podrobnosti poslovanja v davčni oazi davčnega svetovalca in nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča.

Primož Lavre
Ivan Simič

Podjetje, ki domuje na Cipru, je namenjeno odpiranju družb, predvsem za slovenske stranke. Ciprska družba M.E. Nominees se ukvarja z upravljanjem podjetij v tej skrivnostni davčni jurisdikciji, po poročanju Dela pa ima trenutno v primerjavi z drugimi v svoji dejavnosti razmeroma malo strank, večina pa jih je povezanih s Slovenijo. Ena od njih je Zlatan Kudić, katerega podjetje je pred leti davkariji dolgovalo 24 milijonov evrov, davčni dolžnik pa je še eno slovensko podjetje, povezano z M.E. Nominees.

Simičev ciprski sopotnik je Marios Eliades, skupaj z njim je direktor v Simic Consultu. Eliades je pravnik s 30-letnimi izkušnjami, ustanovitelj podjetja Eliades & Partners, ki svetuje na poslovnem in davčnem področju. Med drugim je bil minister za komunikacije in delo, vodil je upravo družbe Cyprus Petroleum Refinery, vodil je ciprsko javno televizijo Cyprus Broadcasting Corporation, ladijsko družbo, zasebno bolnišnico in še kaj.

Eliadesova družba je tudi podjetje M.E. Nominees, ki domuje na istem naslovu kot Simičevi družbi Simic Consult in STN Holdings, poroča Delo. Na Cipru je doslej ustanovila 14 podjetij, od tega jih lahko najmanj devet povežemo s Slovenijo. Več hčera M.E. Nominees je namreč lastnic slovenskih podjetij, pa tudi nepremičnin.

Vsaj z dvema izmed strank ciprske družbe je (ne)posredno povezan Simič. Za Delo je sicer Simič povedal, da je M.E. Nominees v lasti njegovih kolegov, in pojasnil še, da tiste, ki potrebujejo podjetje na Cipru, pač usmeri k svojim kolegom.

Tudi v času vodenja Dursa 

Na otoku sta doma še dve družbi, v katerih je lastnik tudi Simič in ki sta lastnici dveh slovenskih podjetij. Eno od teh, svojo davčnosvetovalno družbo, je Simič leta 2007, ko je vodil davčno upravo, prodal na Ciper. Toda kot kaže danes, jo je le "parkiral" pri "kolegu", saj je po koncu mandata spet postal njen lastnik.

Ivan Simič je pred desetletjem svojo družbo Ivan Simič, holding, d. o. o., ki je bila največja lastnica podjetja Simič & partnerji, prodal ciprski družbi Cayo Holdings, ki je za Simičev 80-odstotni lastniški delež plačala 120 tisoč evrov.

Lastnik Cayo Holdings je bilo v tem času formalno resda podjetje E.P. Nominees, ki pa se ukvarja z upravljanjem podjetij v imenu dejanskih lastnikov. Simič je v lastništvo ponovno vstopil leta 2008, kmalu za tem, ko je odstopil kot direktor Dursa in je lastnik tudi danes.

Rekordni davčni dolžnik na Ciper

Pa se vrnimo k Simičevi stranki: Zlatan Kudić, ki je s 24 milijoni davčnega dolga zaslovel kot rekordni davčni dolžnik, je svoje podjetje Maxicom prenesel na ciprsko družbo Encilova Holding, ki jo je ustanovilo podjetje M.E. Nominees. Kudića je v davčnih postopkih zastopal prav Simič oziroma njegovo svetovalno podjetje.

Simič sodeluje s ciprskim podjetjem Rathngovia, kjer je direktor ciprski M.E. Nominees. Za Rathngovio je Simič pridobil matično številko, lastništvo družbe pa se izgubi v davčni oazi Delaware, o čemer je pred kratkim poročal portal Pod črto. Rathngovia je lastnica skoraj 7000 kvadratnih metrov zemljišč v Kranjski Gori, v bližini smučišča – na svoji spletni strani jih po 300 evrov za kvadratni meter prodaja Simič Šport.

Tretje podjetje je Barzio Holding, ki je od starega znanca davkarije Rada Snežiča kupilo družbo Meltal – Rado Snežič. Tu sta še družbi S. E. Mirabilis in JPPM Aurum, ki sta bili lastnici slovenskih družb za odkup zlata, Trgo zlato in Zlato za evre. Zadnja je bila izbrisana, prva pa je v stečaju na predlog finančne uprave. Delo poroča, da je po zadnjih podatkih finančne uprave podjetje Trgo zlato uvrščeno na seznam davčnih dolžnikov, ki dolgujejo od milijona do deset milijonov evrov.

Ali je Simič svetoval slovenskim podjetjem, da se oglasijo pri M.E. Nominees? »Če k meni pride nekdo, ki želi ustanoviti podjetje v tujini, ne le na Cipru, temveč kjerkoli na svetu, ga pošljem k enemu od kolegov, ki so na seznamu svetovnega združenja svetovalnih podjetij, katerega člani smo. Podobno kot oni pošljejo svoje stranke k meni, če želijo ustanoviti podjetje v Sloveniji,« je za Delo odgovoril Simič. V Eliades & Partners so pojasnili, da se s Simičem poznajo več kot deset let prek konferenc, ki se jih udeležujejo vsako leto.

Za pet tisočakov do podjetja na Cipru

Kot so neuradno izvedeli na Delu od podjetnika, ki se je odpravil na Ciper iskat davčne ugodnosti, da je Simič – čeprav je najboljši – zgolj ena od poti do tega sredozemskega otoka. Tam lahko podjetnik s pomočjo krajevnega odvetnika, ki se ukvarja z ustanavljanjem in zastopanjem družb, ustanovi podjetje za pet tisoč evrov: tri tisočake dobi odvetnik, dva pa slovenski posrednik.

Sicer pa Simič trdi, da Ciper ni davčna oaza že od 1. maja 2004, ko je postal član EU.