Predobravnavni narok

Obtoženi za smrt Gašperja Tiča: "Če bi le lahko zavrtel čas nazaj..."

G.G., T.L.
17. 1. 2018, 14.30
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 16.15
Deli članek:

Ljubljančanu Stefanu Cakiću obtožnica očita uboj v stanju zmanjšane prištevnosti znanega slovenskega igralca Gašperja Tiča.

Bobo
Stefan Cakić med sojenjem.

Na okrožno sodišče je danes v spremstvu pravosodnih policistov zakorakal Ljubljančan Stefan Cakić. Obtožnica mu očita uboj znanega slovenskega igralca Gašperja Tiča. Cakić, ki je deloval mirno, je nekaj po 14. uri stopil pred sodnika Cirila Keršmanca, kjer se je moral izreči o krivdi za očitano dejanje. Formalo Cakić na današnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznal.

Bobo
Tako so obtoženca so sodišče spremili pravosodni policisti.

Kot poroča naš novinar s sodišča, je v obtožnici zapisano, da je 21-letni Cakić v jutranjih urah s kuhinjskim nožem, ki je imel rezilo dolgo 33 centimetrov, večkrat zabodel Tiča. Z enim od vbodov mu je prebil pljučno krilo in vranico, zaradi česar je Tič izkrvavel in umrl na kraju. Cakić naj bi dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti - pod vplivom alkohola in kokaina. Po mnenju tožilstva je na grozljivo dejanje vplivala tudi njegova "psihološka slika" - bil naj bi namreč podrejen v odnosu do ljudi, ki jih je imel za vplivne. 

Ni mu želel smrti

Obtoženi Cakić se je s prebrano izjavo posredno izrekel o krivdi, kar sodišče šteje kot da krivde očitane v obtožnici ne priznava. V izjavi je med drugim zapisal: "Globoko obžalujem, da je za posledicami mojega dejanja umrl Gašper Tič". Izrekel je tudi iskreno sožalje svojcem pokojnika.

Nadalje je povedal, da se s Tičem nista dobro poznala, da pa ga je zelo cenil in spoštoval, zato ne sprejme očitka, da mu je želel vzeti življenje, kot je navedeno v obtožnici.

"Če bi le lahko zavrtel čas nazaj, a se tega žal ne da narediti" si je na naroku zaželel Cakić in dodal, da bo posledice tega dejanja nosil vse življenje. O samem dogajanju je izjavil, da se ga ne spomni dobro, le delce, z gotovostjo pa lahko reče, da je sam z nožem zadal Tiču poškodbe zaradi katerih je umrl. Sam je policistom tudi izročil nož. 

Primož Lavre
Stefan Cakić

Predlog za izločitev javnosti z obeh strani

Tožilka Tamara Gregorčič predlaga, da bi sojenje zaradi varovanja družinskega in zasebnega življenja Tiča ter njegovih mladoletnih otrok potekalo brez navzočnosti javnosti. Tudi Cakićev zagovornik Gorazd Fišer namerava predlagati enako, a ne iz razloga varovanja zasebnega življenja Tiča, ampak varovanja zasebnega življenja Cakića, je dejal. O predlogu danes še ni bilo odločeno.

Kaj je bilo znano do današnjega dne

Spomnimo. Zločin, ki je razburil slovensko javnost in zbudil zanimanje tudi tujih medijev, se je zgodil v noči na 18. junija lani v stanovanju na Trubarjevi cesti v središču Ljubljane. Kaj se je dogajalo v urah pred grozodejstvom, je znano le delno. Po druženju v enem od ljubljanskih lokalov sta Cakić, ki je še pred nekaj leti igral v mladinski vrstah nogometnega kluba Radomlje, in Tič odšla v stanovanje na Trubarjevi 24, kjer sta se sprla. V nekem trenutku je Cakić prijel za kuhinjskih nož in igralca več kot desetkrat zabodel. Pisalo se je tudi, da se naj bi Cakić branil, ker naj bi ga Tič silil v spolni odnos.

Tožilstvo Cakiću očita uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, grozi pa mu kazen od pet do 15 let zapora.

Primož Lavre
Stefan Cakić in odvetnik Gorazd Fišer.