Blow

Nova nevarna droga že pri naših južnih sosedih

U.K.
9. 11. 2017, 07.00
Deli članek:

Droga Blow je že vzela več življenj po vsej Evropi. Policisti so jo odkrili na Hrvaškem, v Sloveniji je za zdaj še niso našli, vendar je to najverjetneje samo še vprašanje časa.

Arhiv Svet24
Prve primere nove droge so na Hrvaškem odkrili letos poleti.

Hrvaška policija je potrdila, da so že nekajkrat zasegli tako imenovani blow. Gre za sintetični kanabinoid, ki ljudi tako rekoč pretvori v »zombije«. Droga je zelo nevarna in lahko povzroči tudi smrt. Z objavo so hrvaški policisti tudi uradno potrdili, da je droga resnično na njihovih ulicah. »Prvič smo jo našli sicer že poleti na območju Osijeka, a smo upali, da gre za osamljen primer. Žal ni tako,« je sporočil tiskovni predstavnik hrvaške policije.

Podobno kot trava

Blow je spojina četrte generacije sintetičnih kanabinoidov. Cilj droge je sicer oponašati učinek kanabisa, a je precej močnejša in precej bolj škodljiva zdravju. Drogo na ulici sicer imenujejo tudi kush, jocker, mary joy in AK-47. »Dokazano je, da so sintetični kanabinoidi izjemno škodljivi za zdravje ljudi. Po vsej Evropi je čedalje več zastrupitev in tudi smrtnih primerov zaradi te droge. Zaznavamo pa tudi, da je vsaka nova generacija teh kanabinoidov nevarnejša,« je povedala namestnica urada proti zlorabi drog Sanja Mikulić. Simptomi so omotica, vrtoglavica, povišan srčni utrip, slabost, bruhanje, bolečine v prsih, glavobol, tesnoba, tahikardija in kognitivne težave.

650 drog

Poleg sintetičnih kanabinoidov je trenutno na trgu ogromno drugih psihoaktivnih snovi. Med zelo nevarnimi so tudi sintetični opioidi, zaradi katerih je v Evropi umrlo že več 100 ljudi. V Evropi smo letos zabeležili tudi več kot 650 novih psihoaktivnih snovi, iz Hrvaške pa sporočajo, da so jih pri njih zaznali okoli 105. Natančno število smrtnih primerov in primerov zastrupitve ni znano, saj se nenehno pojavljajo nove droge, o katerih medicinsko osebje ne ve nič in njihove učinke pač navede kot zastrupitev. Največ tovrstnih drog pride v Evropo iz Kitajske in Indije in ena največjih težav pri vsem skupaj je, da so posamezne sestavine popolnoma legalne (ali pa so legalne v določenih državah), tako da jih lahko posamezniki izdelujejo pravzaprav povsem legalno. Uporabniki jih najpogosteje kupujejo prek spleta in tako je nadzor nad tovrstnimi drogami skoraj nemogoč.

Vse več otrok

Žal po tovrstnih drogah poseže tudi vse več najstnikov, mlajših od osemnajst let. Kar sedem odstotkov najstnikov v Evropski uniji je potrdilo, da so vsaj enkrat poskusili sintetične droge, po informacijah hrvaških medijev pa naj bi bil ta odstotek na Hrvaškem še višji. Tako naj bi na Hrvaškem okoli 6000 srednješolcev vsaj enkrat poskusilo sintetično drogo. In verjetno jih bo vse več.