Slika lahko

Obsojeni Cekuta ne bi šel v zapor, v BiH zaprosil za azil

T.L.
9. 11. 2017, 06.55
Deli članek:

V sarajevu je dobrodelno slikal, na Dob pa zaradi zdravstvenih razlogov ne bi šel.

STA
Jure Cekuta.

Tudi obsojenega Jureta Cekute odhod za zapahe očitno ne mika preveč. Ko so ga namreč fotografske kamere pred približno dvema tednoma ujele, kako ustvarja sliko na sarajevskem festivalu vina, se je zdaj izkazalo, da je na štiri leta in štiri mesece obsojeni Cekuta v Bosni in Hercegovini zaprosil za azil, so poročali v oddaji 24ur na Pop TV. In to že konec junija letos, ko naj bi bil v Sarajevo in je izvedel, da ga čakajo v zaporu na Dobu. Oblastem v BiH je menda dejal, da je politično preganjan v svoji državi in da so ga obsodili v politično zrežiranim procesu.

Za oddajo 24ur pa sporočil, da sladkorni in srčni bolnik ter da je iz zdravstvenih razlogov zaprosil za odlog za prestajanje kazni. Zagotovila, da se bo Cekuta še kdaj vrnil v Slovenijo, pa ni ...

Pravosodni minister Klemenčič trdi, da je nov zakon, ki naj bi preprečeval izogibanje prestajanju zaporni kazni, dober, da pa je to odvisno tudi od tistih, ki ga izvršujejo. Ali je zamočilo sodišče ali ne, odgovora ne ve, ker ne pozna podrobnosti konkretnega primera. Je pa minister dodal, da je pomembno, da bo Cekuta - tudi če se bo v Slovenijo vrnil po 30 letih - , moral kazen še vedno prestati in ne bo zastarala.