Prava apokalipsa

VIDEO: Odprlo se je nebo in ulice so se spremenile v reke

T.L.
11. 9. 2017, 20.00
Posodobljeno: 11. 9. 2017, 21.30
Deli članek:

Prizori iz sosednje Hrvaške so pretresljive: Zadar pod vodo, v mestu Nin ostali brez mostu, voda odnaša tudi ceste.

Youtube/Rozeta Bogeljic
Zadar pod vodo.

Zadar je prizadela prava apokalipsa, mesto je pod vodo, na svetovnem spletu pa so ljudje objavili številne posnetke, ki pričajo o pretresljivih razmerah.

Hrvaški mediji pišejo, da tako intenzivnih padavin ne pomnijo že zadnjih trideset let. Na pomoč je prišla tudi vojska.

Padavine, kot smo poročali, je padlo dvakrat več dežja od celomesečnega povprečja, so prizadele več mest. Velika škoda je v mestu Nin, kjer je odneslo stari ninski most, reševalci pa so iz avtomobila reševali ujete ljudi.

"Naše vozilo je obstalo na cesti, gasilci pa so krenili na pomoč ljudem, ki so bili ujeti v avtu. V avtu sta bila ujeta dva človeka, gasilci pa so iz vozila stopili na streho vozila," je za hrvaško televizijo HRT dejal župan Nina Emil Ćurko in dodal, da so razmere apokaliptične.

Tudi sicer v hrvaški mediji poročajo, da so razmere v večernih urah najhujše v Ninu. Okoli 20. ure so evakuirali 15 delavcev iz podjetij Cromaris in Solana Nin, ki so ostali ujeti na poplavljeni cesti. Avtomobili zaposlenih so pod vodo, v Ninu pa sta uničena tudi muzej soli in soline. Novinarka televizije N1 je poročala, da je ena ženska v kritičnem stanju.

Razmere so kritične še v mestu Murvica, Bibinje, Sukošani, poplavljen je tudi Biograd, promet je zaprt v smeri naselja Ražanac in naprej proti Pagu. Vozniki opozarjajo druge, naj se v tej smeri ne vozijo. Poročali smo, da je poplavljena bolnišnica v Zadru, kjer je voda uničila dve operacijski dvorani, tudi trgovski center Supernova, poplavljena je srednja tehnična šola in številni drugi objekti. Poplavljeno je tudi pokopališče in voda, kot poroča Index.hr, s sabo dobesedno odnaša križe.

Ljudje ne morejo zapustiti domov, z vodo pa se borijo po najboljših močeh. Veliko jih je ostalo tudi brez elektrike, voda iz vodovoda pa je onesnažena, zato jo morajo ljudje prekuhavati.

Huda ura tudi v Sarajevu

Hudo neurje je danes popoldne zajelo tudi glavno mesto Bosne in Hercegovine, Sarajevo. Neurje, ki ga je spremljalo obilno deževje in silovit veter, je v nekaterih predelih Sarajeva podiralo drevesa in odkrivalo strehe, zaradi česar so bili poškodovani številni osebni avtomobili, poročanje srbske tiskovne agencije Tanjug povzema STA.