Zamere med stanovalci

FOTO: Požig na Ptuju: "Če ne bi zaslišal Marjanovega kričanja, bi se med spanjem najverjetneje zadušil"

Gabrijel Toplak
11. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

V obeh stanovanjskih objektih je živelo 11 ljudi in morali so jih evakuirati. Med gašenjem požara so reševalci nudili zdravniško pomoč enemu gasilcu, ki ni utrpel telesnih poškodb.

Gabrijel Toplak
Ognjeni zublji so stanovanja popolnoma uničili.

Gabrijel Toplak
Marjan Voda: "Zaradi dima v stanovanju nisem videl meter pred seboj."

Ptujski prostovoljni gasilci so imeli v noči na nedeljo obilico dela. Na Žnidaričevem nabrežju je zagorelo v dveh sosednjih objektih, iz katerih so morali evakuirati tudi stanovalce.

Kot je sporočil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, so kriminalisti zaključili ogled požarov, do katerih je prišlo okoli ene ure ponoči. »Požar so pogasili gasilci, štiri stanovalce pa so morali izseliti in jih začasno preseliti v drug bivalni objekt. Med gašenjem so morali reševalci nuditi zdravniško pomoč enemu gasilcu, ki pa ni utrpel telesnih poškodb. V času požara je bilo v enem objektu sedem ljudi, v drugem pa štirje, ki so zdaj preseljeni. Po ogledu nestrokovno ocenjujejo materialno škodo obeh objektov na skupaj okoli 200 tisoč evrov,« je pojasnil Šadl. Dodal je, da policisti nadaljujejo kriminalistično preiskavo, zato je o vzroku požara še prenagljeno govoriti. »Po zaključku preiskave bomo javnost seznanili o ugotovitvah kriminalistične preiskave,« je sklenil Šadl.

Gabrijel Toplak
Tudi na hodniku ni ostalo nič uporabnega.

Pred hišo, v kateri je bila pred leti klavnica, pred časom pa so v prvem nadstropju uredili nekaj stanovanj, smo v soboto srečali moška, ki sta, kot sta povedala za Novice Svet24, ostala brez strehe nad glavo. »Po informacijah, ki jih imamo, je bil požar podtaknjen. Skoraj istočasno težko zagori na dveh krajih hkrati,« je z resnim obrazom pripovedoval Marjan Voda, ki na tem naslovu živi zadnji dve leti. Še sreča, pravi, da so mu že priskrbeli začasno stanovanje, saj drugače ne bi mogel nikamor drugam kot pod dravski most. »V staro stanovanje se je nemogoče vrniti. Česar nista uničila ogenj in dim, pa je voda, s katero so se gasilci borili z ognjenimi zublji,« je razložil Voda.

Rešil jih je sosed

In prav njemu se je v soboto, ko si je prišel ogledat razdejanje v stanovanju, zahvaljeval njegov sosed Vasja Bačun. »Spal sem že in zato ognja nisem niti videl niti slišal. Če ne bi zaslišal Marjanovega kričanja, bi se med spanjem najverjetneje zadušil,« je razmišljal Bačun.

Voda pa je dodal: »Ogenj z dimom je bil že tako razvit, da več nisem mogel do vsakega stanovanja. Začel sem kričati, kolikor sem le mogel, in počasi so drug za drugim začeli prihajati iz stanovanj. Če bi tudi jaz spal, bi bil verjetno že vsi mrtvi. Še sreča, da zelo malo spim in sem sredi noči zaslišal močno pokanje.«

Gabrijel Toplak

Bačun je noč na nedeljo prespal v tamkajšnjem dijaškem domu, saj jim gasilci in policija niso dovolili vstopiti v stanovanje. »Zdaj sem prišel po dokumente, saj sinoči, ko sem zapuščal objekt, v stanovanju nisem videl niti metra pred seboj. Tako gost dim je bil,« je dejal Bačun, ki je na Žnidaričevem nabrežju stanoval zadnja dva meseca.

Sicer pa smo od obeh stanovalcev tudi izvedeli, da ju požar ni najbolj presenetil. »To se je vedelo,« je bil odkrit Bačun, saj naj bi vladale precejšnje zamere med zdajšnjimi in prejšnjimi stanovalci. Do njega osebno, je poudaril, ni nihče gojil posebne zamere, medtem ko za druge stanovalce tega ne more trditi. »Kolikor vem, je imel eden izmed stanovalcev, ki je bil nasilno deložiran, nekaj neporavnanih računov iz preteklosti od sedanjih stanovalcev,« je dejal Bačun in dodal, da naj bi to vedeli tudi policisti. 

Gabrijel Toplak
Preden so v objektu na Žnidaričevem nabrežju uredili stanovanja, je tam bila klavnica.